Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2021, 14:25
Čas čítania 4:52
Viktor Kniš

KOALIČNÁ KRÍZA: Matovič pozve Sulíka na rokovanie o rekonštrukcii vlády

NEWS IGOR MATOVIČ KOALIČNÁ KRÍZA
Uložiť Uložené

Koaličná kríza pokračuje aj po troch týždňoch rokovaní. Dôvodom je nedeľná tlačovka Igora Matoviča, na ktorej oznámil ďalšie požiadavky.

– Koaličná kríza pokračuje, dnes budú rokovať vládne strany o požiadavkách Igora Matoviča zo včerajšej tlačovky
– Matovič žiada odchod Richarda Sulíka, Juraja Šeligu, Márie Kolíkovej a Jany Bittó Cigánikovej z funkcií výmenou za svoju demisiu
– Dnes budú mať ku koaličnej kríze tlačovky strana Za ľudí aj prezidentka Zuzana Čaputová

Sledovanie koaličnej krízy sme ukončili, pokračovať budeme zajtra. 

18:05 Premiér Igor Matovič v najbližších dňoch pozve Sulíka na rokovanie o ďalšom vývoji v súvislosti s rekonštrukciou vlády. Informoval o tom hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.


OĽaNO konštatuje, že aj strana Za ľudí je ochotná pokračovať v rokovaniach o ďalšom postupe. „Termíny, v ktorých premiér a predseda hnutia OĽaNO uskutoční rokovanie s predsedom strany SaS Richardom Sulíkom a predsedníčkou strany Za ľudí Veronikou Remišovou, spresníme po dohode s uvedenými politikmi,“ priblížil Bystriansky. (tasr)

17:15 – Od finálneho vyriešenia koaličnej krízy sme naozaj ďaleko, myslí si politológ Pavol Baboš z Univerzity Komenského v Bratislave. Odhaduje, že potrvá dovtedy, kým strany SaS a Za ľudí výrazne a jednotne nezasiahnu.


Nedeľné vyhlásenia podľa Baboša situáciu neriešia, ale viac komplikujú. „Z toho vyhlásenia mi bolo zrejmé, že nejde o žiadnu dohodu medzi koaličnými lídrami, ale skôr odkazovanie si ďalších požiadaviek cez médiá," skonštatoval na margo vystúpenia premiéra Igora Matoviča.


Politológ odhaduje, že na skorú demisiu premiéra to zatiaľ nevyzerá, kým sa nevzdajú funkcií všetci, ktorých menoval v požiadavkách hnutia OĽaNO. „To nevidím reálne minimálne do stredy (24. 3.), keď má ultimátum SaS,“ dodal.


Ďalší vývoj bude podľa neho závisieť aj od toho, či SaS dodrží svoje vyhrážky a odíde z vlády. Rovnako dôležitý je postoj ministeriek Za ľudí Márie Kolíkovej a Veroniky Remišovej. „Pri SaS si skôr myslím, že k demisiám dôjde, pri Za ľudí netuším,“ poznamenal. (tasr)

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

16:13 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijme v utorok 23. marca o 10.00 h v prezidentskom paláci demisiu podpredsedu vlády SR a ministra hospodárstva SR Richarda Sulíka a vedením rezortu dočasne poverí iného člena vlády SR. (tasr)

15:57 – Mária Kolíková neodpovedala na otázku, či podala demisiu. „Zajtra sa dozviete, rozhodnutia už sú urobené,“ vyhlásila. 

15:55 – Zatiaľ nie je jasné, či bude mať dnes strana Za ľudí aj tlačovú konferenciu, alebo za vyhlásenie považuje tlačovú správu. 

15:28 – Koaličná rada bude zasadať dnes po 17:00, bude sa však týkať len pozmeňovacích návrhov v parlamente. Sulík nevie, či príde aj Igor Matovič.

15:15 – Strana Sloboda a Solidarita je ochotná  diskutovať o poste Jany Bittó Cigánikovej na pozícii predsedníčky zdravotníckeho výboru. 

15:14 Predsedníctvo strany Za ľudí stojí za ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou a podpredsedom Národnej rady (NR) SR Jurajom Šeligom. Obaja vo funkciách podľa strany riadne plnili programové vyhlásenie vlády aj svoje povinnosti voči koaličným partnerom.

Uviedli to v reakcii na vyjadrenie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý aj odchodom Kolíkovej a Šeligu podmienil svoju demisiu.


„Predsedníctvo strany vníma podmienky predsedu vlády Igora Matoviča, že odstúpi z funkcie iba v prípade, ak Mária Kolíková a Juraj Šeliga odídu z funkcií. Je našou povinnosťou voči občanom hľadať východiská, aby mohla nová vláda fungovať čo najskôr a riešiť skutočné problémy Slovenska, ako sú pandémia, kolabujúce zdravotníctvo, efektívne očkovanie, pomoc podnikateľom či boj s korupciou,“ skonštatovala strana. Strana Za ľudí trvá na výmene premiéra a chce pokračovať v rokovaniach. (tasr)

15:12 – Richard Sulík hovorí, že by rád pokračoval v práci, ktorej bol rok súčasťou. Mohol by sa tak stať napríklad štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva, nepotvrdil však, o ktorú funkciu má záujem.

Odporúčané
KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom 25. septembra 2023, 11:30

15:10 – Richard Sulík hovorí, že strana SaS je pripravená rokovať o tom, ktorí nominanti obsadia ktoré ministerstvá. „Ale myslím si, že bude správne, keď o tom budeme diskutovať s novým premiérom, nie s Igorom Matovičom,“ povedal Sulík. Predseda strany Sloboda a Solidarita si vie predstaviť, že Matovič bude ministrom. V takom prípade však Richard Sulík chce byť tiež členom vlády.

15:06 Richard Sulík podáva demisiu, zajtra sa stretne s prezidentkou, aby sa oficiálne vzdal funkcie ministra hospodárstva. Tvrdí, že nechce ďalej predlžovať koaličnú krízu. 

„Naďalej máme snahu o rekonštrukciu vlády, naďalej máme snahu hľadať spoločnú dohodu, aby sme na pôdoryse dnešnej koalície a dnešnej koaličnej zmluvy postavili vládu,“ povedal Sulík a vylúčil, že by sa strana SaS vzdala jedného ministerstva na úkor OĽaNO, ako to žiadal Igor Matovič. 

„Naďalej platí, že ak do stredy k takej dohode nedôjde, aj ostatní ministri za SaS podajú demisiu,“ dodal. 

Sulík
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

14:59 – Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) zdôraznil, že otváranie koaličnej zmluvy a zmena prerozdelenia postov vo vláde by predlžovali aktuálnu situáciu. Zdôraznil potrebu čo najskôr vyriešiť koaličnú krízu. SaS podľa jeho slov trvá na prerozdelení rezortov v zmysle koaličnej zmluvy. Uviedol to na pondelkovej tlačovej konferencii. Dodal, že rokovania v koalícii pokračujú, ich priebeh nechcel komentovať.

14:46 – Jaroslav Naď hovorí, že SaS si môže vybrať, ktoré ministerstvo vráti OĽaNO. 

14:40Minister obrany Jaroslav Naď hovorí, že požiadavky OĽaNO sú zhrnutím toho, o čom sa rozprávali počas uplynulého týždňa. „Richard Sulík by mal byť chlap a odstúpiť,“ povedal Naď s tým, že má informácie o tom, že aj keď predseda SaS na verejnosti hovorí, že podá demisiu, nemá to v pláne. Jaroslav Naď potvrdil, že dohoda o odchode Cigánikovej bola na stole už pred dvoma týždňami, Šeliga a Kolíková svoje funkcie podľa Naďa ponúkli.

Odporúčané
„Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť 31. augusta 2023, 12:00

14:34 – Peter Pellegrini na tlačovej konferencii povedal, že Richard Sulík dnes zrejme podá demisiu. Dodal, že opozícia po rozuzlení vládnej krízy podá v parlamente návrh na odvolanie premiéra a pád vlády, skôr na to dôvod nevidí. 

Jediným demokratickým a rozumným riešením je vyhlásenie predčasných parlamentných volieb. Líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini to vyhlásil na pondelkovej tlačovej konferencii.


Premiéra Igora Matoviča vyzýva, aby ukončil vládnu krízu podaním demisie a požiadaním parlamentu o prijatie zákona o skrátení volebného obdobia.

14:30 – Koaličná zmluva sa bude podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) určite transformovať. Uviedol to na pondelkovej tlačovej konferencii. Argumentuje zmenami pomerov v koalícii, napríklad odchodom niekoľkých poslancov zo strany Za ľudí, a tým, že šéf SaS Richard Sulík šiel viackrát verejne proti opatreniam vlády.

Hnutie OĽaNO naďalej trvá na svojich podmienkach a na tom, že požiadavky partnerov splnilo demisiou Mareka Krajčího i ochotou premiéra Igora Matoviča odísť z funkcie. Ak to SaS nestačí, jej cieľom je podľa OĽaNO povalenie ďalšej vlády.

14:25 Tlačovú konferenciu bude mať po SaS aj strana Za ľudí. 

14:20 – Brífing predsedu strany Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka sa uskutoční dnes, v pondelok 22. marca o 15.00 h v Liberálnom dome. Šéf SaS bude reagovať na včerajšie požiadavky Igora Matoviča. 

13:30 – Za ľudí oznámia postoj k Matovičovým požiadavkám dnes po rokovaní. „Rokovanie predsedníctva pokračuje, vnímame požiadavky Igora Matoviča, hovoríme o nich. Dnes popoludní budeme mať tlačovú konferenciu, kde oznámime záväzné stanovisko predsedníctva,“ povedal počas rokovaní Juraj Šeliga.

Odporúčané
Vaše slovo stojí za toaletný papier, napísal poslanec OĽaNO Ňarjaš na Facebooku Sulíkovi Vaše slovo stojí za toaletný papier, napísal poslanec OĽaNO Ňarjaš na Facebooku Sulíkovi 22. marca 2021, 8:45

12:30 Prezidentka SR Zuzana Čaputová očakávala dohodu v rámci koalície, nie ďalšie podmienky. Uviedla to v pondelok v reakcii na nedeľňajšie (21. 3.) vyjadrenie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) v súvislosti s koaličnou krízou.


„Predovšetkým som očakávala, že budú nasledovať informácie, ktoré budú znamenať dohodu, nie nové podmienky,“ povedala hlava štátu. Počkať chce na stanoviská ďalších koaličných strán počas dňa, následne bude podľa vlastných slov reagovať.

12:00 – Igor Matovič (OĽaNO) je ochotný odstúpiť z postu predsedu vlády a pôsobiť ako jej člen. Podmienkou je však odchod ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), Márie Kolíkovej (Za ľudí) z postu ministerky spravodlivosti a Juraja Šeligu (Za ľudí) z funkcie podpredsedu Národnej rady SR. Premiér to vyhlásil na nedeľnom mimoriadnom tlačovom vyhlásení predsedníctva hnutia OĽaNO.


„Ak koaliční partneri naplnia záväzky, ktoré verejne deklarovali a z ktorých vychádzajú naše požiadavky, som ochotný odstúpiť z pozície predsedu vlády SR a pôsobiť v nej ako jej člen,“ povedal premiér. Ani po troch týždňoch nie je jasné, kto by ho mal nahradiť, a premiér neupresnil, o aké ministerské kreslo má záujem. 

Domov
Zdieľať
Diskusia