Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. septembra 2020, 10:51
Čas čítania 0:54
Viktor Kniš

Zuzana Čaputová o smrti Jozefa Chovanca v Belgicku: Požiada o prítomnosť slovenského experta pri vyšetrovaní

POLITIKA JOZEF CHOVANEC ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Prezidentka SR Zuzana Čaputová požiada Belgicko aby zohľadnilo požiadavku rodiny Jozefa Chovanca a povolilo prítomnosť slovenského experta pri vyšetrovaní.

Smrť Slováka Jozefa Chovanca z roku 2018 vyvolala obrovský mediálny záujem po zverejnení videa z  priemyselnej kamery. Na zázname vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca 16 minút.

Situáciou sa zaoberá aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí a teraz sa do procesu zapojila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Hlava štátu požiada Belgicko, aby zohľadnilo požiadavku, ktorá sa týka prítomnosti slovenského experta pri vyšetrovaní smrti Jozefa Chovanca. „Som presvedčená, že tento krok môže pomôcť dôveryhodnosti vyšetrovania v očiach slovenskej aj belgickej verejnosti. Následne ako hlava štátu preto požiadam belgickú stranu, aby túto žiadosť pozostalých zohľadnili,“ povedala Čaputová.

Prezidentka odsúdila všetky formy policajnej brutality voči občanovi ktorejkoľvek krajiny. „Smrť, pri ktorej je podozrenie, že nastala v dôsledku policajného zákroku, je neospravedlniteľná a zverejnené zábery zo zadržiavacej miestnosti museli vyvolať hnev a zdesenie v každom z nás,“ skonštatovala.

Domov
Zdieľať
Diskusia