Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. augusta 2020, 17:49
Čas čítania 0:48
Tímea Krauszová

Kim Čong-un vraj odovzdal časť právomocí na svoju sestru

NEWS KIM ČONG-UN SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Severokórejský vodca presunul časť svojej moci na sestru. Tá sa teraz bude starať napríklad aj o vzťahy s USA a s Južnou Kóreou.

Vodca Severnej Kórey Kim Čong-un delegoval časť svojich povinností na svoju sestru Kim Jo-džong, informuje BBC. Informáciu získali juhokórejskí špióni.

De-facto vládcom je naďalej Kim Čong-un

Zatiaľ čo Kim Čong-un aj naďalej zostáva v pozícii absolútneho vládcu, niektoré povinnosti presunul na iných ľudí, predovšetkým na svoju mladšiu sestru Kim Jo-džong. Podľa informácií špionážnej agentúry sa bude teraz starať o „štátne záležitosti“. Informácia údajne padla za zatvorenými dverami počas štvrtkového zasadnutia vlády, neskôr o tom mali informovať aj novinárov počas mediálneho brífingu.

Kim Jo-džong bude mať po novom vraj na starosti aj vzťahy medzi Severnou a Južnou Kóreou či vzťahy s USA a ďalšie politické oblasti. Stala sa v podstate druhou líderkou v krajine, hoci takáto zodpovednosť neznamená, že automaticky prevezme vedenie krajiny v prípade vodcovej smrti.

Okrem toho Kim rozšíril aj právomoci vojenských predstaviteľov a po novom bude mať ekonomické záležitosti na starosti nový premiér Kim Tok Hun. Podľa juhokórejskej vlády mu tieto zmeny pomôžu v dvoch ohľadoch: vyhne sa zodpovednosti za prípadné politické zlyhania a zároveň zredukuje svoj vlastný stres, dodáva VICE.

BBC zároveň upozorňuje, že sa špióni už v minulosti pomýlili. Navyše, v auguste vymeškala vodcova sestra dve dôležité stretnutia a podľa NKHNews to môže byť skôr znamením, že už nemá takú dôležitú úlohu v krajine.

Odporúčané
Sestra Kim Čong-una je ako jeho alter ego. Ak po jeho smrti prevezme krajinu, tvrdý režim bude pokračovať Sestra Kim Čong-una je ako jeho alter ego. Ak po jeho smrti prevezme krajinu, tvrdý režim bude pokračovať 26. apríla 2020, 12:21
Domov
Zdieľať
Diskusia