Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. apríla 2020, 18:39
Čas čítania 3:32
Adam Novosad

Na prvé výročie požiaru katedrály Notre-Dame zostáva jej strecha deravá. Ako skončili stámiliónové dary od miliardárov?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Prvé výročie požiaru katedrály Notre-Dame sa nesie v smutnej pandemickej nálade.

Minulý rok o takomto čase sme s údivom sledovali zábery z francúzskeho hlavného mesta. V parížskej katedrále Notre-Dame sa rozhorel oheň, s ktorým hasiči bojovali desiatky hodín a na sociálnych sieťach rýchlosťou svetla pribúdali fotografie zo všetkých strán budovy.

Špekulovalo sa o tom, ako požiar vznikol, či bol iba výsledkom nešťastnej náhody, alebo ho niekto založil schválne, ale všetko malo vyjsť najavo v rozsiahlom vyšetrovaní. Zatiaľ však nedošlo k žiadnemu záveru, upozorňuje NPR.

Prezident Emmanuel Macron vo svojom minuloročnom prejave sľuboval, že Notre-Dame zrekonštruujú a opätovne otvoria do roku 2024, čo už vtedy mnohí architekti analyzujúci rozsah škôd spôsobených plameňmi považovali za príliš optimistický predpoklad.

Na prvé výročie požiaru katedrály Notre-Dame zostáva jej strecha deravá. Ako skončili stámiliónové dary od miliardárov?
Zdroj: TASR/AP

Macron sa však pesimistických predpovedí nezľakol. A napriek pandémii koronavírusu, ktorá zastavila aj rekonštrukčné práce na katedrále, vo veľkonočnom príhovore zopakoval svoj prísľub o roku 2024. Na Veľkú noc sa pritom brány poškodenej katedrály opätovne otvorili pre siedmich vyvolených, ktorí do jej útrob prišli odvysielať špeciálnu sviatočnú modlitbu, píše ABC News.

Domov
Zdieľať
Diskusia