Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. novembra 2016, 15:05
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Tohtoročný MFF Bratislava má veľkú šancu stať sa najsilnejším ročníkom. Čo prinesie?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Bratislava ožije filmom, takže pokiaľ miluješ kinematografiu, na tejto udalosti by si za žiadnych okolností nemal chýbať.

Medzinárodný filmový festival Bratislava síce nepatrí k tým najvychýrenejším vo svete, no v priebehu rokov si dokázal vybudovať kvalitnú základňu milovníkov filmov, ktoré sa každým rokov rozširujú. Tento rok sa dočká svojej „dospelosti“, keďže nás čaká už jeho 18. ročník. Čo svojim návštevníkom teda ponúkne? V prvom rade musíme povedať, že tentokrát je hlavnou opornou témou festivalu Mesto, ku ktorej sa viaže filmový program s titulmi ako Aquarius, Všetky tie prebdené noci (Wszystkie nieprzespane noce) alebo pásmo urbánnych hudobných dokumentov z kolekcie Petites Planètes vyhľadávaného autora Vincenta Moona. Prekvapivé pohľady na mesto ponúkne aj séria rôznorodých sprievodných podujatí. 

Ocenenia pre výhercov (foto zo 17. ročníka)

Tohtoročný MFF Bratislava má veľkú šancu stať sa najsilnejším ročníkom. Čo prinesie?
Zdroj: MFF Bratislava

Oficiálne zahájenie festivalu prebehne v piatok 11. novembra v známom Kine Nostalgia a bude prístupné aj pre širokú verejnosť. Rade Šerbedžija, známy herec chorvátskeho pôvodu, ktorý má na konte napríklad spoluprácu so Stanleym Kubrickom vo filme Eyes Wide Shut nás poctí svojou návštevou. Pokiaľ si myslíte, že tohto herca nemáte šancu poznať, ste na veľkom omyle. Vidieť ste ho totiž mohli vo filmoch, ako Mission Impossible II, Nehanební bastardi, Podfu(c)k, Batman začína, Harry Potter a Dary smrti 1 (hral úlohu výrobcu prútikov Gregorovitcha) či v pokračovaní 96 hodín. 70-ročný herec v Bratislave uvedie svoj režisérsky debut Oslobodenie Skopje a prevezme si Cenu MFF za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii. Bohatý filmový program ale odštartuje už v piatok poobede a potrvá sedem dní. Bratislavský festival uvedie napríklad novinku Wernera Herzoga s názvom A hľa: Sny o prepojenom svete. Legendárny režisér a dokumentarista v ňom zachytáva virtuálny svet a jeho príbeh od úplného počiatku až po víziu blízkej i vzdialenejšej budúcnosti, objavujúc digitálnu krajinu s rovnakou zvedavosťou a vynaliezavosťou, aká je charakteristická aj pre jeho pozemské vyobrazenia odľahlých miest sveta od amazonských pralesov až po jaskynné hlbiny. Herzog diváka prevádza sériou provokatívnych rozhovorov s poprednými osobnosťami vedeckého a technologického sveta, ktoré odhaľujú spôsoby, akými svet internetu pretransformoval celé fungovanie toh reálneho. Niet pochýb o tom, že pôjde o silný a nadmieru zaujímavý počin. 

Rade Šerbedžija ako Gregorovitch v predposlednom Harry Potterovi.

Tohtoročný MFF Bratislava má veľkú šancu stať sa najsilnejším ročníkom. Čo prinesie?
Zdroj: Warner Bros.

Ako sme si už spomínali vyššie, témou festivalu je Mesto, pričom tá je zároveň aj najsilnejšie zastúpenou témou sprievodného programu. Jonáš Gruska v rámci workshopu predstaví svoj vynález, Elektrosluch, určený na počúvanie elektromagnetických polí, skrytej dimenzie reality, využívaný hudobníkmi, sounddizajnérmi, ale i hľadačmi duchov. Účastníci budú mať možnosť poskladať si takéto zariadenie a otestovať ho priamo v uliciach mesta. Do bratislavských ulíc návštevníkov vytiahne aj komentovaná prehliadka vybranými filmovými lokáciami. Organizátori vlastivedného projektu M_P_BA návštevníkov prevedú miestami, kde sa nakrúcala Fontána pre Zuzanu, Slnko v sieti, Peacemaker či Wilsonov. Chýbať nebudú masterclassy a diskusie s tvorcami, ktorí svoje filmy prídu na festival osobne uviesť.

Jedným z najočakávanejších momentov festivalu bude Master Class Alexa Rossa Perryho, amerického nezávislého filmára a autora pozoruhodných a oceňovaných filmov. Režisér sa upriami najmä na otázky autorskej slobody alebo práce s klasickou filmovou surovinou, ktorá je pre jeho tvorbu charakteristická. Súčasťou programovej sekcie Flashback: Americké voľby bude aj vysoko aktuálna reflexia amerických volieb v podobe diskusie na tému Voľby a médiá. Novinár Branislav Ondrášik a jeho hostia budú analyzovať udalosti posledných mesiacov cez prizmu médií a spôsobu, akým konštruujú obrazu politických kandidátov. Filmovú časť tohto tematického programu tvorí trojica dokumentov, mapujúcich fenomén amerických volieb od počiatku 60. rokov až po súčasnosť. Táto téma pravdepodobne pritiahne mnoho ľudí, najmä po dnešnom ráne, kedy sa svet dozvedel o zvolení Donalda Trumpa do funkcie amerického prezidenta. 

Záber z filmu Peacemaker, kde panorámu Sarajeva hravo zastúpila Univerzita Komenského.

Tohtoročný MFF Bratislava má veľkú šancu stať sa najsilnejším ročníkom. Čo prinesie?
Zdroj: DreamWorks

MFF Bratislava v spolupráci s občianskym združením Červený nos (Clowndoctors) aj tento rok pripravili charitatívnu projekciu, ktorá sa uskutoční 16. novembra v Kine Mladosť. Animovaný rodinný film Ja ako Tekvička švajčiarsko-francúzskeho režiséra Clauda Barrasa, ktorý je nominovaný na Cenu LUX, rozpráva príbeh o osirotenom chlapcovi, hľadajúcom lásku, novú rodinu, svoje miesto vo svete. Vyzbierané vstupné pomôže zdravotným klaunom z Červeného nosa v rozveseľovaní hospitalizovaných detí a seniorov. Po druhýkrát sa počas festivalu uskutoční simultánna projekcia ďalšieho z nominantov Ceny LUX, filmu Otvorila som si oči, ktorá sa bude 15. novembra premietať súčasne vo viacerých európskych kinách. Režisérka Leyla Bouzid bude následne odpovedať na divácke otázky prostredníctvom live streamingu z bruselského kina Bozar.

Tohtoročný MFF Bratislava má veľkú šancu stať sa najsilnejším ročníkom. Čo prinesie?
Zdroj: Unifrance

Náš pohľad sa upriamil aj na snímku The Birth of a Nation, ktorú sme v kinodistribúcii na Slovensku nemali možnosť vidieť. Dej bude sledovať príbeh gramotného otroka a kňaza Nata Turnera (Nat Parker). Ten už jednoducho neznesie bezvýznamné krviprelievanie a smrtiace násilie páchané na svojich druhoch a rozhodne sa viesť povstanie proti bielym pánom v nádeji, že vedie svojich ľudí k slobode. Hlavný hrdina sa okrem zbraní a hnevu otáča aj na vieru, ktorá je silným aspektom filmu a prvotnou voľbou na upokojenie tlaku medzi oboma tábormi (to vieme z recenzií kritikov, keďže snímka si svoju premiéru odbila už na festivale Sundance). O kvalite určite svedčia aj dve ocenenia z tohto významného festivalu, pričom nás o nej, až na pár výhrad (pri bičovaní by sme sa asi tvárili inak), rozhodne presvedčil v tejto ukážkeNa festivale si ju budete môcť pozrieť 12. novembra.

Za pozornosť určite stojí záverečný film festivalu, Lion, ktorý mal svetovú premiéru na tohtoročnom festivale v Toronte. Ide o skutočný príbeh chlapca, ktorý sa ako päťročný stratil vo vlaku uháňajúcom preč od jeho domova a rodiny a musel prejsť náročnými skúškami prežitia, až kým si ho neosvojil prívetivý austrálsky pár. Hoci bol obklopený láskou a pocitom bezpečia, dospievajúci Sarú nedokázal potlačiť čoraz vypuklejšiu túžbu po pôvodnom domove a prostredníctvom Google Earth sa stále častejšie vydáva na „potulky“ rodnými končinami. O kinodebute režiséra Gartha Davisa (medzinárodné renomé získal vďaka reklamnej tvorbe a nominácii na cenu Emmy a BAFTA za televízny seriál Top of the Lake z roku 2013) sa hovorí ako o potenciálnom kandidátovi na oscarové nominácie a hviezdia v ňom mená ako Nicole Kidman, Dev Patel (Milionár z chatrče) či Rooney Mara. Pokiaľ sa o filme chcete dozvedieť viac, prečítať si o ňom môžete v našom staršom článku.

Núdza nebude ani o večerný a nočný program, ktorý sa bude odohrávať v partnerskom klube Fuga. V role DJ-ov sa nezvyčajne predstavia slovenskí filmári aj zahraniční filmoví hostia a porotcovia, ale návštevníci sa môžu tešiť aj na kapely Lazer Viking, Sabrehart, Genuine Jacks či Max Bazowski so spriatelenými kapelami z Brna. Počas dňa poskytne divákom azyl festivalová kaviareň Gorila.sk Urban Space, ktorá bude dejiskom viacerých sprievodných podujatí. My samozrejme veríme, že vás program 18. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava oslovil a zájdete naň. Rozhodne to totiž bude stáť za to. Vidíme sa tam.

Domov
Zdieľať
Diskusia