Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2019, 19:54
Čas čítania 0:00
Adam Smeták

Ceny benzínu môžu ísť kvôli útoku na ropné pole prudko hore až o 34 %, varujú odborníci

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Po útoku dronov je ochromená polovica ropného priemyslu v Saudskej Arábii.

Po včerajšom útoku na najväčší areál na spracovanie ropy na svete klesla produkcia ropy v Saudskej Arábii na polovicu. V pondelok, po otvorení akciových trhov s ropou môže cena preskočiť o päť až desať dolárov za barel. Ak bude výpadok trvať dlhšiu dobu, môže sa stať, že sa cena benzínu na českých čerpacích staniciach zdvihne až ku 40 korunám za liter. Špekuluje o tom hlavný ekonóm CZECH FUND Lukáš Kovanda

Podľa jeho prognózy môže mesačný výpadok viesť k zvýšeniu ceny za barel z 60 dolárov až na 100 dolárov. Pokiaľ sa ale podarí napadnuté ropné polia uviesť do prevádzky skôr, nemala by cena za barel prekročiť 100 dolárov. Zatiaľ ale nie je možné určiť, ktorý scenár je pravdepodobnejší.

Ak by podobným spôsobom ako v Česku (34 percentný nárast) stúpli ceny benzínu aj u nás, za palivo by sme neplatili cca 1,35 €, ako doteraz, ale až 1,80 €. Problémom je však samotný fakt, že stačil jeden útok k ochromeniu polovice produkcie ropy zo Saudskej Arábie. Poukazuje to na zraniteľnosť ropného priemyslu v tejto krajine, čo pravdepodobne bude aj tak viesť k zvýšeniu cien.

Ropné pole Abkajk, odkiaľ pochádza každý 20. barel ropy na svete, sa ocitol v plameňoch v sobotu po útoku za pomoci dronov, ktorý pravdepodobne vykonali húsíovia – jemenskí povstalci. Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo z útoku obvinil Irán. Nemožno teda očakávať, že by sa iránska ropa podliehajúca americkým sankciám v dohľadnej dobe vrátila na trh.

Saudská Arábia bude dočasnú stratu produkcie ropy nahrádzať vlastnými zásobami, ktoré má na svojom území, v Egypte, na Okinawe a v Rotterdame. V zálohe má menej ako 200 miliónov barelov čierneho zlata. Pomôžu tiež Kuvajt, Irak a Spojené arabské emiráty.

Odporúčané
Svet bez ropy: V prvých chvíľach by nastal globálny kolaps v každom odvetví, ktoré si len vieš predstaviť Svet bez ropy: V prvých chvíľach by nastal globálny kolaps v každom odvetví, ktoré si len vieš predstaviť 22. júla 2018, 21:00
 
Pre bežného Slováka a Čecha bude situácia pravdepodobne znamenať zdražovanie pohonných hmôt. Lukáš Kovanda predikuje, že by do konca septembra mohla cena benzínu v Česku stúpnuť o dve koruny za liter. V októbri sa môže vyšplhať na historické maximum z roku 2012, kedy stál benzín 38,50 koruny za liter. Teraz je kľúčové, kedy bude produkcia z ropného poľa Abkajk obnovená.
Domov
Zdieľať
Diskusia