Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2019, 9:23
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Za práva homosexuálov bude v Bratislave pochodovať viac ako 6-tisíc Slovákov

ZAUJÍMAVOSTI PRIDE
Uložiť Uložené

Zuzana Čaputová síce nemá v pláne zúčastniť sa osobne, svoj názor však podčiarkla návštevou divadelného predstavenia s názvom Príbeh geja, príbeh lesby.

Dnes sa v Bratislave uskutoční deviaty ročník festivalu Dúhový Pride, ktorý nadväzuje na podobné sprievody vo svete. Cieľom je v prvom rade upozorniť na rovnoprávnosť, zároveň chcú organizátori odovzdať ešte jeden dôležitý odkaz – aby politici prestali zneužívať tému práv LGBT ľudí v predvolebných kampaniach.

Do dnešného dňa svoj záujem o pochod na oficiálnej facebookovej udalosti potvrdilo viac ako 6-tisíc Slovákov, ktorí začnú ulicami Starého mesta Bratislavy pochodovať od 16:00. Od 17:00 je naplánovaný bohatý hudobný program, v rámci ktorého vystúpia Bad Karma Boy, Funkiez, Modré hory, B-complex, Monika Yamamoto a ďalší.

Odporúčané
Veža Twin City v Bratislave sa rozsvietila dúhovými farbami Veža Twin City v Bratislave sa rozsvietila dúhovými farbami 19. júla 2019, 21:59

Pochod podporila aj Čaputová

„Chápem obavy mnohých z vás z inakosti, no verím, že láska k blížnym je to, čo nás dokáže spájať. Všetci predsa tvoríme jednu veľkú rodinu a nesmieme sa nechať rozdeľovať a polarizovať,“ napísala Zuzana Čaputová vo svojom vyjadrení na Facebooku. Tá už pred nástupom do funkcie prezidentky povedala, že sa nezúčastní na Dúhovom pride, ani na pochode Hrdí na rodinu. 

Podporu vyjadrila obom stranám: „Považujem ale za potrebné nezostať ticho a rovnako naliehavo upozorniť na potrebu zlepšenia situácie práv ľudí hlásiacich sa k LGBTI komunite, ako aj na potrebu zlepšenia podmienok pre podporu a ochranu všetkých rodín na Slovensku.“

Zároveň sa včera zúčastnila divadelného predstavenia Príbeh geja, príbeh lesby v Novej Cvernovke, kam cestovala električkou. Predstavenie bolo súčasťou sprievodného programu podujatia Dúhový Pride a pôvodná slovenská inscenácia sa snažila priblížiť fázy života LGBT komunity. 

Ako každý zodpovedný cestujúci, aj Zuzana Čaputová si označila lístok. Na niekoľký pokus

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

Pýtate sa, či som mala aj lístok :)

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

Dopravné obmedzenia

Dopravný podnik Bratislava upozorňuje na dopravné obmedzenia premávky liniek MHD. Uzavreté bude Vajanského a Razúsovo nábrežie. Linka číslo 4 cez tunel v opačnom smere bude premávať po trase Mariánska, Námestie SNP, Kapucínska, Chatam Sófer, Most SNP, Šafárikovo námestie, Kamenné námestie, kde sa napojí na svoju trasu.

Na linke číslo 29 bude premávať po skrátenej trase zo smeru na Devín po Most SNP. Vystupovať a nastupovať sa bude na zástavke linky 901. Linka nebude premávať cez „Malú scénu“ a „Nové SND“.


Linka číslo 70 bude jazdiť skrátenou trasou. Zo smeru ŽST Podunajské Biskupice za zastávkou „Panorama City“ na Landererovej ulici a ľavom odbočení križovatkou Landererova a Dostojevského rad doľava na ulicu Krupkova, ukončia jazdu na náhradnej konečnej zastávke „Nové SND“.


Zo smeru z Podunajských Biskupíc vodiči z ulice Krupkova odbočia doprava na Pribinovu ulicu a opäť doprava na Dostojevského rad, kde sa od zastávky „Malá scéna“ napoja na svoju trasu.

Za práva homosexuálov bude v Bratislave pochodovať viac ako 6-tisíc Slovákov, Dúhový Pride podporila aj prezidentka Čaputová
Za práva homosexuálov bude v Bratislave pochodovať viac ako 6-tisíc Slovákov, Dúhový Pride podporila aj prezidentka Čaputová Zdroj: TASR - Michal Svítok

Kto to zaplatí? 

Deviaty ročník festivalu ministerka kultúry nepodporila, okamžite sa však organizátorom ozvali firmy aj súkromné osoby, ktoré boli ochotné pomôcť. Dohodli sa so Slovenskou sporiteľňou a zverejnili výzvu zafarebnukulturu.sk, kde je stále možné prispieť na ich činnosť.

„Festival Dúhový PRIDE Bratislava 2019 sa uskutoční s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie, individuálnej dotácii Bratislavského samosprávneho kraja, Grantového programu hlavného mesta SR Bratislavy Ars Bratislavensis, veľvyslanectva Kanady a sponzorstve spoločností Slovenská sporiteľňa a Lenovo,“ píše sa v oficiálnej udalosti. 

Domov
Zdieľať
Diskusia