Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2019, 22:21
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Vojna proti Cersei si vyžiadala stavbu vlastného mesta, 22 horiacich kaskadérov a boj s prívalovými dažďami

Vojna proti Cersei si vyžiadala stavbu vlastného mesta, 22 horiacich kaskadérov a boj s prívalovými dažďami
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY GAME OF THRONES
Uložiť Uložené

Nahliadni do zákulisia natáčania piatej epizódy finále Game of Thrones.

Podobne ako v prípade tretej epizódy a bitky o Winterfell, aj po tej piatej, ktorá sa sústredila na boj Jona a Daenerys proti vojskám Cersei, zverejnila stanica HBO ďalší nabitý, takmer 40-minútový pohľad do zákulisia natáčania. Predposlednú časť finále Game of Thrones sme si už síce rozobrali v dvoch článkoch (nájdeš ich tu a tu), tentokrát sa však pozrieme na to, ako prebiehalo samotné nakrúcanie so štábom a hercami.

Ak si v poradí piaty diel ôsmej série už videl, tak veľmi dobre vieš, že niesol názov The Bell, režíroval ho Miguel Sapochnik (postaral sa aj o epizódy, ako Hardhome, Winds of Winter, Battle of the Bastards či The Long Night) a priniesol jednu z najhorúcejších epizód seriálu vôbec. Koniec koncov, štáb si musel kvôli nej postaviť svoje vlastné ulice z chorvátskeho Durovníka.

GOT BTS
GOT BTS Zdroj: HBO

Plán bol totiž taký, že King’s Landing vďaka Drogonvi a Dany zhorí v ohnivom pekle, čo logicky nebolo možné natočiť priamo v Dobrovníku, ktoré sa stalo predobrazom King’s Landing. Natáčanie navyše prebiehalo v Belfaste, takže ak chcel štáb použiť reálny oheň, nebolo inej možnosti, než postaviť si vlastný kúsok Dubrovníka. Predstaviteľka postavy Cersei Lena Headey dokonca prezradila, že tých ulíc bolo približne 17.

Odporúčané
Vladimír Furdík: Seriál House of the Dragon som nepozeral. Masku Night Kinga mi môžu hocikedy znova nalepiť na tvár (Rozhovor) Vladimír Furdík: Seriál House of the Dragon som nepozeral. Masku Night Kinga mi môžu hocikedy znova nalepiť na tvár (Rozhovor) 17. marca 2023, 14:30

No dôležitá nebola iba samotná stavba King’s Landing, ale aj jeho zničenie, a tak musela byť deštrukcia každej budovy podrobne naplánovaná. Ako však uvidíš vo videu nižšie, členovia štábu, ktorí sa postarali o stavbu jednotlivých budov, urobili poriadny kusisko skvelej práce. Okrem hlavných ulíc si dali rovnako záležať aj na návrhu tých vedľajších, pričom nezabudli ani na ten najmenší detail. Umelé mesto akoby dýchalo stovkami rokov histórie.

GOT BTS
GOT BTS Zdroj: HBO

Zákulisná ukážka sa tiež v krátkosti sústredí aj na postavu Varysa a jeho popravu drakom Drogonom. Tú ale tvorcom častokrát prekazilo počasie a prívalové dažde, no a hoci išlo o jednu z prvých scén, ktoré natáčali, trvalo to až sedem dlhých mesiacov, kým sa im to konečne podarilo. Herecký predstaviteľ Varysa Conleth Hill tak pravidelne prichádzal na natáčanie tejto konkrétnej scény, len aby vzápätí zistil, že ju stále nie je možné natočiť tak, ako si filmári predstavujú.

Hill ale nestrácal hlavu a časom si už z celej situácie začal dokonca sám uťahovať. „V poriadku, myslím, že znova zomriem,“ vtipkoval Conleth. Samostatnú kapitolu si však získali aj odvážni kaskadéri, ktorí sa nechali dobrovoľne zapáliť. Ako totiž prezradili členovia štábu, kvôli scéne výbuchu brány King’s Landing zapálil až 22 ľudí, a to rovno dvakrát. Tí pritom museli byť dokonale chránení voči zraneniam a rôznym prípadným popáleninám.

GOT BTS
GOT BTS Zdroj: HBO

Každý z nich tak musel mať dve vrstvy akéhosi neoprénového obleku, tri vrstvy spodného prádla namočeného v špeciálnej tekutine, dve ďalšie vrstvy obleku a na tom všetkom ešte kostýmy. Niektorým dokonca zakryli tváre špeciálnou maskou, aby im plamene nijako neublížili. Video nižšie sa ďalej venuje napríklad aj herečke Emilie Clarke, teda predstaviteľke Daenerys. A showrunneri na jej adresu rozhodne nešetria chválou.

Odporúčané
Žiadna čokoláda, hitom sú sexuálne pomôcky a drinky. Týchto 10 adventných kalendárov môže byť netradičným darčekom pre blízkych Žiadna čokoláda, hitom sú sexuálne pomôcky a drinky. Týchto 10 adventných kalendárov môže byť netradičným darčekom pre blízkych 16. novembra 2022, 14:30

Kým sa totiž všetci nachádzali vo falošnom Dubrovníku, Emilia musela byť zavretá v štúdiu pred zeleným plátnom a tváriť sa, že sedí na drakovi a sleduje King’s Landing v plameňoch. Na záver ale spomenieme ešte brutálny súboj medzi Euronom Greyjoyom (Pilou Asbæk) a Jaimem Lannisterom (Nikolaj Coster-Waldau), ktorí si sami herci pomenovali ako Danebowl (odkaz na Cleganebowl), keďže obaja pochádzajú z Dánska a sú dlhoroční priatelia.

GOT BTS
GOT BTS Zdroj: HBO

Pred štábom dokonca medzi sebou občas hovorili svojou rodnou rečou, ktorej samozrejme nikto okolo nich nerozumel, čo muselo pôsobiť naozaj zábavne. Je jasné, že herci, štáb aj režiséri si počas natáčania piatej epizódy finále Game of Thrones prešli častokrát peklom, no ich mimoriadne úsilie a odhodlanosť je skutočne vidieť. Koniec koncov, presvedčiť sa o tom môžeš v takmer 40-minútovom videu. No ešte predtým prikladáme niekoľko štatistických údajov:

  • Počas jednej scény horelo naraz až 22 kaskadérov (dvakrát)
  • Na piatej epizóde sa podieľalo až 650 kaskadérov
  • Štáb využíval kamery v rukách kameramanov, na koľajniciach aj vo vzduchu
  • Natáčanie si vyžiadalo tri samostatné štáby, ku koncu dokonca štyri
  • Proti zvedavcom naokolo bola postavená päťposchodová hradba z obrovských prepravných kontajnerov 

Domov
Zdieľať
Diskusia