Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2019, 16:29
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Z alkoholu ti hrozí rakovina rovnako ako z fajčenia. Ak vypiješ fľašu vína, je to ako keby si vyfajčil 10 cigariet

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložiť Uložené

Ak si si myslel, že pitie alkoholu sa nedá porovnávať s fajčením, sklameme ťa.

Rakovina je zákerná choroba, ktorá trápi ľudstvo od nepamäti. Ťažko sa lieči (ak sa vôbec dá liečiť), zaťažuje myseľ aj telo. Ak sa na ňu príde neskoro, je to často bolestivý a nezvratný boj, ktorý sa končí smrťou. Najlepší spôsob, ako sa jej pokúsiť vyhnúť, je venovať dostatok pozornosti prevencii už v ranom veku. Tú, aj napriek mnohým výskumom a štúdiám, ľudia neustále zanedbávajú.

Za najväčšieho spúšťača rakoviny ľudia považujú fajčenie. Bodaj by nie, kampaní a rôznych opatrení už je toľko, že človek odmalička vie, že fajčenie škodí zdraviu. Krabička cigariet je navyše čoraz drahšia, sú na nej odpudzujúce obrázky a miest, kde si môžeš pokojne zapáliť cigaretu, je čoraz menej.

Možno práve preto, že sa z tabaku stal za tie roky nepriateľ číslo jedna, sa zabudlo na iné ľudské neresti, ktoré sú rovnako škodlivé pre naše zdravie. Britskí vedci nedávno zverejnili zaujímavú štúdiu o alkohole.

Slováci obľubujú vypiť si hlavne cez sviatky, policajti sú vtedy obozretní. Dávajú fúkať  nielen vodičom, ale aj pltníkom

Z alkoholu ti hrozí rakovina rovnako ako z fajčenia. Ak vypiješ fľašu vína, je to ako vyfajčiť 10 cigariet
Z alkoholu ti hrozí rakovina rovnako ako z fajčenia. Ak vypiješ fľašu vína, je to ako vyfajčiť 10 cigariet Zdroj: TASR

Ak vypiješ jednu fľašu týždenne, je to rovnaké, ako by si vyfajčil 5 až 10 cigariet – presné číslo cigariet závisí napríklad od pohlavia, veku a mnohých viac či menej dôležitých faktorov.

Ak za týždeň vypiješ nebodaj dve fľaše vína a vyfajčíš 10 až 20 cigariet týždenne, riskuješ rakovinu minimálne dvojnásobne.

Alkohol ľudia stále vnímajú ako menšie zlo, a to aj napriek jeho mnohým negatívnym účinkom. Objavuje sa na oslavách, párty, chladené pivo či víno musí byť prichystané v chladničke, veď čo ak by prišla návšteva? Miesto prevencie spoločnosť problém s alkoholizmom bagatelizuje a odmieta prijať fakt, že aj jedna fľaša týždenne stačí na to, aby sa človeku v budúcnosti podlomilo zdravie.

Domov
Zdieľať
Diskusia