Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2018, 15:34
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Apu zo Simpsonovcov bude odstránený. Čo viedlo Fox k tomuto radikálnemu kroku?

FILMY A SERIÁLY SIMPSONOVCI
Uložiť Uložené

Bude vám postava indického majiteľa potravín chýbať?

Najväčšia kontroverzia ohľadom známej postavy majiteľa Kwik-E-Martu začala v roku 2017 po odvysielaní 49-minútového dokumentu s názvom The Problem with Apu. Jeho tvorca Hari Kondabolu sa v ňom sústredil na to, ako môže vnímanie Apuho podporovať zaužívané stereotypy voči juhoázijskej komunite. Okrem toho mu veľmi prekážal aj fakt, že Apuho postavu nedabuje indický herec.

„Tento film som nestvoril len preto, aby som rozprával o Apuho pôvode a zdôraznil dopad jeho vnímania v médiách, ale taktiež z toho dôvodu, aby som oslávil rôznorodosť a komplexnosť mojej komunity,“  vyjadril sa Kondabolu.

Kondabolu na postave vyrastal a spočiatku ju veľmi obdivoval, no neskôr o nej začal pochybovať. V dokumente spovedal ďalšie osobnosti americko-indického pôvodu, ktoré si v detstve vyslúžili rasistickú prezývku podľa postavy majiteľa potravín zo Simpsonovcov. Dokonca ale ani autor dokumentu nemal záujem na jej úplnom odstránení.

Postava menom Apu Nahasapeemapetilon bola neoddeliteľnou súčasťou populárnych Simpsonovcov takmer 30 rokov. Po spustení kontroverzie však jej dabér Hank Azaria prehlásil, že v prípade potreby nemá problém od seriálu odstúpiť.

Čoraz viac sa totiž začali objavovať sťažnosti, že indickú postavu dabuje Američan bielej pleti. Jeho hlas už v seriáli pravdepodobne naozaj viac nebudeme počuť, no nie kvôli tomu, že by Azaria zo seriálu odišiel.

Apu zo Simpsonovcov bude odstránený. Čo viedlo Fox k tomuto radikálnemu kroku?
Zdroj: Fox

„Nebudú z toho robiť žiadnu veľkú vec alebo čosi podobné, ale odstránia ho iba preto, aby sa vyhli kontroverzii,“ vyjadril sa pre IndieWire producent Adi Shankar. Ten informáciu o odstránení Apuho získal od niekoľkých zdrojov blízkych seriálu, pričom jeden z nich spolupracuje priamo s otcom seriálu  Mattom Groeningom.

Shankar je názoru, že odstránenie Apuho postavy je veľkou chybou a môže byť spoločnosťou vnímané ako úplne vyhýbanie sa kontroverzným témam. A to podľa neho Simpsonovcom vôbec nesedí.

Apu zo Simpsonovcov bude odstránený. Čo viedlo Fox k tomuto radikálnemu kroku?
Zdroj: Fpx

„Ak ste seriálom známym pre svoje komentáre voči kultúram, no bojíte sa ich komentovať najmä v prípade, keď ide o súčasť kultúry, ktorú ste pomohli vytvárať, ste seriálom o zbabelosti,“  nedával si servítku pred ústa producent Shankar. Ten si mimochodom prečítal mnohé scenáre k seriálu, ktoré mali celú kontroverziu vyriešiť.

Shankar považuje rozhodnutie za mimoriadne nesprávny krok, a ďalej prehlásil: „Nie je to krok vpred, ani krok vzad, ale obrovský krok mimo. Po prečítaní všetkých úžasných scenárov mám pocit, že vyhýbanie sa problému ho určite nerieši, keď celkový význam umenia spočíva v tom, aby nás spájalo.“

Shankar spomedzi všetkých scenárov vybral víťaza, v ktorého príbehu sa mal Apu posunúť z majiteľa potravín na úspešného biznismena. Okrem neho by sa ale príbeh zameral aj na ďalších indických Američanov a ich dejové línie by zmodernizoval tak, aby boli obidve strany barikády spokojné (tí, ktorí s dokumentom súhlasili a taktiež tí, ktorí boli proti nemu).

Autor scenára, Vishaal Buch, o sebe prehlásil, že ako mnohí indickí Američania skončil pri praktizovaní medicíny. Nemalý rozdiel ale vidí v tom, že prácu zdravotníka vykonáva v rámci vojenských zložiek.

„Pokiaľ premýšľate nad armádou Spojených štátov, zrejme si nepredstavíte indického medika, ale aj takýmto spôsobom sa indicko-americká spoločnosť vyvinula. Vyrastal som ako veľký fanúšik Simpsonovcov a tento príbeh nie je svedectvom len o mojej náročnej práci, ale taktiež o ťažkej práci mne podobných,“ prezradil autor víťazného scenára Vishaa Buch, ktorého finálnu seriálovú podobu ale zrejme bohužiaľ nikdy neuvidíme.

Anketa:
Ako vnímate odstránenie Apuho postavy?
Som určite proti, je to hlúposť
Rozhodnutie tvorcov podporujem
Som určite proti, je to hlúposť
96 %
5652 Hlasov
Rozhodnutie tvorcov podporujem
4 %
244 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia