Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2018, 0:28
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Otec Pána prsteňov nás zavedie do pekla 1. svetovej vojny. Pripravte sa na výnimočný historický dokument

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ak sa považuješ za milovníka histórie a fanúšika skvelého Petera Jacksona, nasledujúci dokument v tebe dozaista zanechá zimomriavky.

Starý otec Petera Jacksona (Pán prsteňov, Hobit) bojoval v 1. svetovej vojne, ktorá sa mu aj vďaka tomu dostala pod kožu tak, ako žiaden iný historický medzník v ľudských dejín. S veľkou vášňou sa preto pustil do natáčania dokumentu s názvom They Shall Not Grow Old. Na ňom sa Peter podielal z režisérskej i producentskej stoličky.

V prípade Jacksona a jeho dokumentárnej novinky išlo dozaista okrem pracovných povinností aj o vnútorné naplnenie. To možno dosvedčiť najmä informáciou, že žiadnu prácu vykonanú na They Shall Not Grow si Peter nenechal preplatiť, takže na dokumente pracoval úplne zadarmo.

Pokiaľ pravidelne sleduješ náš web, možno si už narazil na nedávny prvý trailer, ktorý nám ukázal famózne spracovanie samotného dokumentu a presvedčil všetkých divákov o tom, že 1. svetová vojna nebola čiernobiela. Pozrieme sa teda na 1. svetovú očami vojakov – a teda farebne.

Druhá ukážka komentovaná samotným Jacksonom nám objasní režisérovu vášeň pre prvú svetovú vojnu a taktiež sa prostredníctvom nej pozrieme na ďalšiu várku archívnych záberov, z ktorých budú nadšenci pre históriu radosťou bez seba. Viac ako 100-ročné zábery vďaka Jacksonovi a jeho štábu pôsobia neuveriteľne autentickým dojmom.

Okrem menovaného by mal dokument ponúknuť aj zvukový záznam hovoriacich vojakov, ktorým slová z pier odčítavali profesionáli z filmového štábu. Jedným slovom – vau! Na niečo podobného sa popravde mimoriadne tešíme. A čo ty? Dás They Shall Not Grow šancu?

Do Veľkej Británie sa tento pôsobivý dokument dostane už 16. októbra (říjen) 2018 a následne bude premietaný na stredných školách po celej Británii (so slzou v očiach britským stredoškolákom závidíme). Či sa dočkáme premiéry aj na Slovensku bohužiaľ zatiaľ nevieme, ale určite by sme neboli proti.

Domov
Zdieľať
Diskusia