Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. septembra 2018, 10:59
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Len 15-ročná Švédka prestala chodiť do školy, aby zabojovala proti klimatickým zmenám

ZAUJÍMAVOSTI KLIMATICKÁ ZMENA ŠKOLSTVO ŠVÉDSKO
Uložiť Uložené

Školáčka odmietla pokračovať vo vzdelávaní v súčasnej zúfalej situácii na Zemi.

Naša planéta sa sama nezachráni. Situácia sa pri neprestajných klimatických zmenách a globálnom otepľovaní každý rok zhoršuje a všimla si to aj 15-ročná švédska školáčka Greta Thunberg.

V posledných dňoch sa stala stredobodom pozornosti nielen vo Švédsku, ale aj v zahraničí, pretože jej odhodlanie si všimol denník The Guardian. Zatiaľ čo väčšina švédskych študentov na začiatku septembra nastúpila do školy, Greta odmietla.

Namiesto školy sedí pred švédskym parlamentom a protestuje proti tomu, aby sme si našu planétu nechali vydrancovať ešte výraznejšie. Nezvyčajný protest vyvolal v miestnej spoločnosti rôznorodé reakcie.

Jedna skupina ľudí chápe závažnosť situácie, pretože Švédsko zažilo najsuchšie leto za posledných 262 rokov, ale druhá časť ľudí posiela Gretu späť do školy. Odkazujú jej, že vo svojom veku by sa mala radšej venovať štúdiu, pretože ak tak neurobí, raz to bude ľutovať.

Ľudia však často nechápu, že Greta vie, aké dôležité je získať vzdelanie, avšak aj tak si ho odopiera. Upozorňuje na to, že dospeláci kašlú na efektívnejší boj proti klimatickým zmenám a zahadzujú jej budúcnosť.

Dnešní politici stanovili cieľ dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2045, lenže podľa Grety bude vtedy už príliš neskoro.

Protestovať plánuje minimálne do 9. septembra, keď sa v krajine uskutočnia parlamentné voľby. Aj keď ju jej rodičia neustále prosia, aby sa vrátila do školských lavíc, jej protest očividne zafungoval, pretože téma nebola v miestnych médiách tak intenzívne preberaná už dlho.

Domov
Zdieľať
Diskusia