Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2018, 11:38
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slovensko vybuduje umelý ostrov na Oravskej priehrade. Vtáky získajú nový životný priestor ďalej od bezohľadných turistov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Jeden vtáčí ostrov už kapacitne nepostačuje.

Výstavba umelých ostrovov neprebieha len v destináciách ako Dubaj. Na Oravskej priehrade máme umelý ostrov už od 70. rokov minulého storočia. Nikdy však neslúžil ako miesto na postavenie nového hotelového rezortu, ale stal sa súčasťou prísne chráneného vtáčieho územia. Oravská priehrada je pre vzácne vtáctvo veľmi dôležité miesto, pretože do jej okolia prichádzajú hniezdiť mnohé druhy, ale na existujúcom umelom ostrove nie je dostatok miesta.

Kapacita ostrova nie je jediným problémom. Vtákov ohrozujú aj bezohľadní turisti, ktorí neváhajú napriek zákazu ostrov z času na čas navštevovať a vyrušovať pri tom prirodzené prostredie hniezdiacich operencov. V súčasnosti predstavuje komplikáciu aj dravec norok americký. Norok je výborný plavec, takže na ostrov nemá problém doplávať a útočiť na hniezda nič netušiacich vtákov.

Už na jeseň budúceho roku by preto mala začať výstavba nového umelého ostrova na vodnej hladine Oravskej priehrady. Projekt by mal byť hotový za pár mesiacov na jar 2020 a ochranári ho umiestnili ďalej od miest, ktoré využívajú turisti na rekreáciu, takže ostrov bude od väčšiny ľudí chránený. Vajíčka aj mláďatá budú vďaka umiestneniu v Jelešnianskej zátoke v oveľa väčšom bezpečí, a tak budú môcť svoju populáciu zveľaďovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia