Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2018, 19:48
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Slovenské YouTube kanály ťa pripravia na maturitu, naučia dejepis a pomôžu rozbehnúť úspešný biznis

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Pripravili sme si pre vás prehľad zopár atraktívnych YouTube kanálov, ktorých cieľom je v prvom rade edukovať.

Aj na tie najtmavejšie zákutia slovenského Youtube sa dá dostať jednoduchšie, ako by si ktokoľvek mohol myslieť. Tým myslíme nielen zlých raperov a hudobníkov, ale aj množstvo bizarností, ktorých denne na červenej sociálnej sieti pribúda. Podstatne náročnejšie je nájsť kanály, kde by sme sa mohli dozvedieť niečo zaujímavé a rozšíriť svoje vedomosti a rozhľad.

Dobrou správou však je, že existujú aj tvorcovia, ktorí sa edukatívnej forme aktívne venujú a vôbec ich nie je málo. Zároveň máme možnosť vybrať si z viacerých odvetví, a tak sme sa rozhodli dať dohromady selekciu tých najzaujímavejších. 

Sme presvedčení o tom, že existujú aj ďalšie atraktívne kanály a budeme veľmi radi, ak sa o ne s nami podelíte v komentároch. Na základe nasledujúceho zoznamu určite pochopíš kritériá, na základe ktorých sme výber robili, no v krátkosti nám záležalo hlavne na kvalite spracovania a odbornosti.

Juraj Vie 

Na tomto kanáli najčastejšie nájdeš odpovede na otázky z bežného života, ktoré majú často úplne jednoduché a logické vysvetlenie, no nie si ochotný dať si námahu s googlením. Juraj občas rieši zložitejšie záležitosti ako ekonomiku, astronómiu, IT, fyziku a dokonca aj biológiu, resp. fungovanie ľudského tela. Jeho videá vychádzajú v stredy, nie však úplne každú. 

Jord

Jord pracuje v úspešnej bratislavskej reklamnej agentúre a z pozície kreatívca prostredníctvom svojich videí hovorí divákom o tom, ako funguje a ako by pravdepodobne mal fungovať marketing a predaj aj konzum inzercie na Slovensku. Ponúka viacero formátov a okrem klasického rozprávania na kameru o vopred danej téme zo sveta online reklamy nájdeš na jeho kanáli aj rozhovory. Odniesť si môžeš množstvo rád, ktoré ti pomôžu pri štarte vlastného biznisu.

Tino Forbidden

Tino je mnohým našim čitateľom určite veľmi dobre známy. Za jeho schopnosti hovorí projekt I LOVE PORNO a všetky jeho aktivity, ktorých je dlhodobo nespočetne veľa. Vďaka jeho rozhľadu, kontaktom a vášni k jedlu sa rozhodol začať pôsobiť na Youtube so seriálom INSP.EAT. Ten je vlastne dostatnočne veľavravný, no pre istotu, ide o koncept rozhovorov s inšpiratívnymi ľuďmi, ktorý sprevádza chutné jedlo.  Autor si pozýva osobnosti z rôznych odvetví a dokonca aj krajín.

Baštrng - Michal Kubovčík

Projekt Baštrng ocenia hlavne všetci študenti stredných škôl, ktorých čaká maturita. Michal Kubovčík v spolupráci s režisérom Karolom Vosátkom a hudobným skladateľom Jurajom Haškom ponúkajú svojský pohľad na vybrané témy učiva. Vedomosti do teba nalejú formou stand-upu, komixu, divadelnej scénky, animácie alebo pokojne aj prostredníctvom rapovej skladby od Separa. Najčajstejšie približujú diela povinného čítania, ale taktiež dejepisu, anatómie, matematiky, fyziky či chémie. 

Dejepis Inak

Ak si fanúšikom histórie, tak si určite zamiluješ Sandru a jej kanál venovaný primárne histórii. Autorka vyštudovala učiteľstvo filozofie a histórie, takže informácie dostávaš od toho najpovolanejšieho človeka. Tvorí primárne vo voľnom čase a vyberá si skutočne zaujímavé témy. Kanál Dejepis Inak zatiaľ funguje relatívne krátko, no videá pribúdajú často. 

Be Wise

Veľavravný je už samotný názov kanála, ktorý sa primárne venuje vysvetľovaniu rôznych javov prostredníctvom vedy, kritického a skeptického myslenia. Anonymný autor je bez pochýb vzdelaným človekom, ktorý zároveň vie veľmi dobre pracovať so zdrojmi a výskumami. Zároveň je veľmi príjemná aj forma, akou informácie prezentuje. To najdôležitejšie totiž dokáže podať aj vizuálne.

MARTINZMARTINA

Na Slovensku sa tvári ako odborník na autá naozaj hocikto, avšak tých povolaných s dostatočnými vedomosťami aj prístupom k atraktívnym autám až tak veľa nie je. Za pozornosť však stojí náš redaktor Martin, ktorý svoju vášen pretavil v úspešný projekt. Okrem technologických a rýchlostných testov máme možnosť sledovať rôzne previews a exkluzívne zábery z autosalónov aj vlogy, ktoré su zakaždým doplnené o jeho odborný komentár.

 

Bonus: FLASHFAKER

Aj keď sme v nadpise uviedli, že ide o slovenské kanály, máme tu pre vás bonus v podobe šikovného tvorcu videí, ktorý je nám blízky hlavne vďaka známym rapovým videoklipom. Tento kanál je najmladším spomedzi všetkých a bez pochýb zaujme každého, kto sa venuje alebo chce venovať tvorbe videí.

Autorom je človek, ktorý má s touto prácou bohaté skúsenosti či už vo forme reklám, dokumentárnych snímok alebo úspešných hudobných videoklipov. Všetko dôležité o Flashovi sa dozvieš v jeho prvom krátkom videu. V tých ďalších sa už venuje konkrétnym tipom. Všetko vysvetľuje do detailov aj s názornými ukážkami, takže by mal divák odhodlaný vzdelávať sa pochopiť, ako na to. 

Domov
Zdieľať
Diskusia