Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. marca 2018 o 20:24
Čas čítania 0:00
Sona O.

10 znakov, že ťa tvoj partner iba zneužíva

VZŤAHY
Uložiť Uložené

Je jedno, ako veľmi si inteligentný či citovo vyspelý. Každý sa môže ocitnúť vo vzťahu, v ktorom ho partner iba využíva. Citové vydieranie, manipulácie, klamstvá, to je iba zlomok emocionálneho tlaku, ktorému sa dá len ťažko ubrániť.

Možno si sa ocitol už aj ty vo vzťahu, v ktorom si sa cítil viac ako vec či chvíľková zábavka než ako hodnotná ľudská bytosť. Citové vydieranie zo strany partnera v akejkoľvek podobe určite nie je v poriadku a nemal by si ho ignorovať. Väčšinou býva signálom toho, že tvoj partner je emocionálne nevyzretý a nestály. Často si ľudia takýmto správaním iba riešia svoje vlastné komplexy a problémy. To by si však nemal dopustiť, stať sa boxerským vrecom za cenu povrchnej lásky za to nestojí.

Pravdou je, že v takýchto vzťahoch väčšinou končia ľudia, ktorí majú pocit, že si skutočnú lásku nezaslúžia. Myslia si, že toto je ich jediná a posledná príležitosť na partnerský život, väčšinou to tak ale nie je. Často boli v detstve obeťami násilia a zneužívania zo strany dospelých či rovesníkov a myslia si, že si takéto správanie zaslúžia. Dokonca sa môžu domnievať, že si zaňho môžu sami. 


Niektorí sa možno považujú za amatérskych terapeutov či psychológov a svojim polovičkám chcú pomôcť zmeniť sa, stať sa nežnejšími a láskavejšími. Takáto zmena je však náročnejšia, ako sa na prvý pohľad zdá a vedie iba k opakovanému sklamaniu a k rozchodom.

10 znakov, že ťa tvoj partner iba zneužíva
Zdroj: pexels.com

Si aj ty obeťou emocionálneho vydierania vo vzťahu? Týchto 10 znakov ti to napovie:

1. Tvoj partner ťa izoluje od okolia

Myslí si, že si jeho majetok, patríš iba jemu a nikomu inému. Všetkých vníma ako potenciálnu hrozbu. Za kávou s kamoškou vidí hneď rande s kolegom. Nemôžeš sa bez neho nikam pohnúť, je podozrievavý, zakazuje ti stretávať sa s kamarátmi a rodinou. Nakoniec zistíš, že jediný človek, ktorý ti zostal, je on. Nemôžeš sa nikomu vyžalovať, ak sa pohádate, všetko dusíš v sebe, nezostali ti už žiadni známi a tí, čo si ťa nevymazali z Facebooku, ti už neodpisujú na správy. Konečne ťa má len pre seba.

2. Nadáva ti

Neustále ťa ponižuje, uráža, nadávky ako "ty hlúpa" už dávno prerástli do oveľa horších rozmerov. Možno ti hovorí, že si iba prílišná citlivka a on to tak nemyslí, hovorí ti, že si robí iba "srandu" a nemal by si to brať vážne. Ty však vieš, že takto by s tebou jednať nemal.

3. Zhadzuje na teba všetku vinu

Za všetko môžeš ty. Za jeho výbuchy hnevu, za to, že mal dnes ráno studenú kávu aj za to, že nespravil skúšku. Ty si vždy tá zlá, zatiaľ čo tvoj partner je vždy bezchybnou ukážkou dokonalosti a veľmi rád ťa na to upozorňuje. 

10 znakov, že ťa tvoj partner iba zneužíva
Zdroj: pexels.com

4. Excesívne užíva drogy a alkohol

Nevie, kedy má dosť, už si ani nepamätáš, kedy ste si užili párty bez toho, aby spravil nejaký opitý trapas. V piatky ho väčšinou vláčiš domov, miesto ďakujem počuješ len naštvané šomranie. Tú facku zo včera si nepamätá, lebo bol zase pod parou a aj tak si za to môžeš sám.

5. Zastrašuje ťa

Ak neprídeš do desiatej domov, tak... Takéto frázy používa bežne. Zakončenia bývajú rôzne, hovorí, že ťa opustí, zbije ťa, ublíži ti. Tvoj partner na to nemá právo, zákazy, príkazy a strach by v zdravom vzťahu nemali existovať.

6. Potrestá ťa, ak s ním netráviš čas

Strávila si deň s kamarátkou, ako sa opovažuješ? Krik, hádky, násilie a to všetko iba preto, že si všetok svoj čas nevenovala iba jemu.

7. Myslí si, že si jeho sluha

Upratovanie, žehlenie, umývanie riadov, pranie, už ani nevieš, kedy naposledy si robila niečo iné. Miesto toho povestného ďakujem počuješ zase iba šomranie, aj tak to nikdy neurobíš poriadne. Žiadnej pomoci sa od svojej polovičky nedočkáš, radšej ti iba povie, ktoré miesto na linke si zase vynechala, pritom s vyloženými nohami na stole trúsi chipsy na čerstvo vyluxovaný koberec.

8. Je extrémne žiarlivý

Pozdravila si suseda pri bráne? Že ty s ním niečo máš? Videl ten pohľad vo vašich očiach, určite spolu spávate. A vlastne isto nie len s ním. Aj predavač v potravinách vyzeral včera dosť podozrivo. A netýka sa to iba ľudí. Vieš lepšie hrať tenis? Ako sa opovažuješ, takto znevažovať jeho talent. Máš vyššie ciele a sny? Ani náhodou, buď s ním pekne doma pri telke.

9. Vždy musí mať posledné slovo

Na tvojom názore vlastne vôbec nezáleží, aj tak musíš vždy robiť to čo chce on. V meste otvorili novú indickú reštauráciu, ale on chce pizzu, takže máš smolu. Chceš si pozrieť novinku s Ashtonom Kutcherom, ale on má radšej Star Wars. Toto sú samozrejme iba maličkosti, ktoré ale časom prerastú do väčších problémov.

Ak chcete spoločnú budúcnosť, priprav sa na to, že dom bude presne taký, aký chce on, deti budú, keď povie on a prácu ti tiež musí najprv schváliť.

10. Fyzické násilie

Ak je niekto schopný zneužívať ťa psychicky, je tu dosť veľká šanca, že to skôr či neskôr urobí aj fyzicky. Neklam sama seba a netvrď, že jedna facka ešte nič neznamená. 

10 znakov, že ťa tvoj partner iba zneužíva
Zdroj: pexels.com
Domov
Zdieľať
Diskusia