Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2018, 15:06
Čas čítania 0:00
Radka T.

Len 5-ročný chlapec vytvára pre hendikepované deti umelé ruky. Svoje návrhy tlačí na 3D tlačiarni

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Protetické ruky uľahčili život už desiatkam detí.

Len 5-ročný Cameron Haight je mimoriadne inšpiratívnym dieťaťom. V útlom veku sa namiesto hrania, aktivít typických pre jeho rovesníkov, radšej venuje pomoci iným deťom.

Cameron sa narodil s vrodenou chybou, v dôsledku čoho ostali jeho prsty deformované, respektíve spojené dokopy. Aj keď podstúpil niekoľko operácií, skutočný prelom v jeho živote nastal až po tom, čo dostal 3D ruku. Ihneď dostal nádej, že sa bude konečne môcť naučiť jazdiť na bicykli, navyše svoju protetickú ruku neskrýval, ale hrdo vystavoval ostatným.

Jeho mama Sarah videla zmenu v správaní syna, potešilo ju, že z náhradnej ruky vôbec nebol v rozpakoch. Odvtedy sa spoločne rozhodli pomáhať deťom s podobnými ťažkosťami, pomocou 3D tlačiarne pre ne vyrábajú náhradné ruky.

Asistenčné umelé ruky začal chlapec navrhovať a vyrábať spoločne so svojou mamou Sarah, ešte keď mal štyri roky. Doteraz ich vyrobili už 44, určené boli nielen pre deti v Spojených štátoch, odkiaľ Cameron pochádza, ale aj pre malých Japoncov či Kanaďanov. Jeho mama tvrdí, že Cameron sa vždy opýta aj na to, či je ruka určená pre dievča alebo chlapca, a podľa toho prispôsobuje i farby. 

Vďaka jeho vynálezu môžu zažiť detstvo bez rozdielov i deti bez prstov či rúk. Bez väčších problémov tak budú môcť udržať ceruzku či pero, páry umelých rúk im však dávajú schopnosť držať akékoľvek predmety vrátane mobilov.

„Cam navrhol malé zariadenie, ktoré pomôže udržať v 3D ruke pomôcku na písanie v tej správnej pozícii,“ opísala jeho mama. Sarah vyzdvihuje to, že vďaka vlastným komplikáciám dokáže chlapec odhadnúť, čo by najlepšie pomohlo iným deťom, keďže sám s takouto náhradnou rukou žije. 

Domov
Zdieľať
Diskusia