Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. apríla 2017, 12:11
Čas čítania 0:00
Martin Z.

Monika Kalická: Vlasy sú mojou najväčšou vášňou, mojím koníčkom a prácou (Rozhovor)

MÓDA
Uložiť Uložené

Ako sa dostala k tejto práci, aké budú trendy na najbližšie obdobie a čomu sa vyvarovať? Aj o tom sa dočítaš v rozsiahlom rozhovore.

Monika má 25 rokov, narodila sa v Brezne, je kaderníčka a vo voľnom čase aj session stylistka, čo znamená, že pracuje na módnych editoriáloch, prehliadkach a školeniach, čiže práca mimo salónu.

Už dlhšiu dobu je jej pôsobiskom KDRKO v Bratislave. Podieľala sa na editoriáloch asi v každom významnejšom slovenskom časopise a medzi jej klientov patrí napríklad Separ, Tina, chalani z Haha CREW a kopec ďalších zaujímavých ľudí. My sme sa s Monikou rozprávali prevažne o jej práci, ale prezradila aj iné veci. Viac sa dozviete nižšie a nezabudnite skontrolovať aj jej facebook a Instagram

Monika Kalická: Vlasy sú mojou najväčšou vášňou, mojím koníčkom a prácou (Rozhovor)

Ako si sa dostala k strihaniu a čo ťa k tomu viedlo?

To, že sa vlasy raz stanú mojou najväčšou vášňou, mojím koníčkom a prácou, za to musím poďakovať svojej mame, ktorá ma na túto cestu naviedla v čase, keď som netušila, čím sa chcem v budúcnosti živiť.

Ako dlho sa venuješ tomuto povolaniu?

Myslím, že to bude nejakých 4-5 rokov, ale neviem úplne presne.

Stalo sa ti v začiatkoch, že strih alebo iná uprava nevyšla úplne podla predstav? A ako sa to potom podarilo zachrániť?

Jasné! Keď som začínala, stalo sa mi to niekoľkokrát. Ale snažila som sa to zobrať vždy pozitívne, na základe toho som sa všetko naučila lepšie a lepšie. Nikto sa nenarodí dokonalý. To sú presne tie veci, ktoré nás posúvajú ďalej. Vždy, keď sa stala nejaká situácia tohto typu, prišla kolegyňa, ktorá ma zachránila alebo mi ukázala, ako na to. Teraz sa mi to myslím nestáva skoro vôbec. Keď áno, vždy to upravím do formy, aby to bolo v poriadku. Párkrát sa mi ale stalo, že niektorým ľudom počas 4 rokov jednoducho nevyhovuje moja práca alebo ich neočarila. Nevadí, každý má iný štýl práce a iný feeling pre vlasy a nemôžeme jednoducho vyhovieť každému. :)

Boli nejaké iné vysnívané povolania ešte predtým, ako si sa rozhodla pre strihanie?

Keď som bola malá, tak samozrejme klasika - princezná, zvieratko atď. :D Študovala som na dievčenskej škole jeden rok podnikanie. Na konci ročníka prišlo vysvečko, nebavilo ma to, takže vtedy sme zobrali do úvahy zmenu školy.

Monika Kalická: Vlasy sú mojou najväčšou vášňou, mojím koníčkom a prácou (Rozhovor)

Čo považuješ za svoj najväčší pracovný úspech?

Za necelých 4-5rokov som dosiahla úspechy, na ktoré som hrdá, spoznala skvelých ľudí, naplnila si klientelu na 130 % a mala som tú česť pracovať na fotení celosvetovej kampane pre Kevin Murphy - COLOR.ME priamo s Kevinom Murphym v Prahe, kde som mu asistovala. Mala som možnosť pracovať na projektoch ako Mercedes Benz Prague Fashion Week za team Kevin Murphy, čo bola pre mňa obrovská skúsenosť. Ďalej podieľať sa na tvorbe módnych editoriálov pre slovenské a české magazíny (EMMA, EVA, Woman Magazin, Inspire Magazin, Top Fashion Magazin, Gris magazine, PrečoNie?!, LaFemme, Marie Claire), módnych prehliadkach (MBPFW, Fashion Marš) a školeniach pre Kevin Murphy na Slovensku aj Čechách, kde školím ja, alebo som školená tými najlepšími. Venujem svojej práci veľa času, je to moje hobby.

Baví ťa viac práca v salóne alebo robenie editoriálov, prípadne rôzne FW a podobné aktivity?

Baví ma práca aj v salóne, aj mimo. Sú to celkom odlišné pôsobiská. V salóne som s mojimi klientmi/klientkami, s ktorými mám osobný vzťah a vždy ich veľmi rada vidím, pokecám a snažím sa vyriešiť ich daný problém, či vyhovieť požiadavkám, no snažím sa moje rady obmieňať, aby nedošlo k stereotypu. Pri foteniach alebo módnych prehliadkach je to iné. Na foteniach a prehliadkach pracujeme viac tímovo a účesy môžu prejsť aj do rôznych extravagantnejších podôb.

Monika Kalická: Vlasy sú mojou najväčšou vášňou, mojím koníčkom a prácou (Rozhovor)

Na ktorý z editoriálov, na ktorých si sa podieľala si najviac hrdá?

Na všetky. Každý z nich je niečím výnimočný. Teším sa, že som mohla popri nich spoznať veľa super ľudí a ostali sme doteraz priateľmi aj v súkromí.

Nedávno si bola pracovne na pražskom Fashion Weeku (MBPFW), môžeš nám o tom povedať niečo viac?

Taaak na pražskom FW som bola teraz piatykrát, za čo som neuveriteľne vďačná. Je to jeden z mojich splnených snov, pracovať s úžasným medzinárodným tímom z celého sveta. Je to obrovská skúsenosť a veľká príležitosť na to, aby sa človek naučil veľmi veľa vecí, či už do pracovného života alebo osobného. Na tejto akcii pracujeme všetci ako jeden veľký tím niekoľko dní za sebou. Tento rok sa odčesalo 19 prehliadok. Každý návrhár má iný typ vlasov/účesov, ktoré minimálne dva až tri dni pred začatím trénujeme, tak, aby všetko bolo dokonalé. Vlasy sa niekoľkokrát za deň prečesávajú, ale to pre nás nie je žiadny problém. :) 

Monika Kalická: Vlasy sú mojou najväčšou vášňou, mojím koníčkom a prácou (Rozhovor)

Najzásadnejšie skúsenosti z tejto akcie?

Negatívna určite nie je. A pozitívna? Asi to, že minulý rok som sa nezúčastnila FW v Prahe vôbec a že som dostala šancu byť tam znovu. Veľké ďakujem Lucy, Craig, Robert a Michael. :) 

 

Máš radšej pri strihaní voľnú ruku, alebo je lepšie keď má klient jasnú predstavu?

Veľmi si vážim pokiaľ za mnou klienti prídu a povedia mi “nechám to úplne na vás Monika”. Zatiaľ sa mi nestalo, že by niečo nedopadlo podľa predstáv. Niekedy je ale fajn, keď mi klienti ukážu napríklad aj fotku (mne to nevadí), a hneď viem, aká je ich predstava a od toho si odviniem celú "diagnózu" klienta. Dozviem sa o ňom veľa vecí hneď na prvom termíne, lebo základ je pre mňa poznať svojich klientov, aby som im poradila správne. Klienti hlavne prichádzajú za kaderníkom z nejakého dôvodu, aby im poradil a pomohol, čiže sa snažím, aby sa klient u mňa cítil naozaj komfortne a že sa nemusí niečoho báť a veľakrát nemusí riešiť naozaj nič a vyriešim to za neho.

Monika Kalická: Vlasy sú mojou najväčšou vášňou, mojím koníčkom a prácou (Rozhovor)

Ako riešiš klientov, ktorí nie sú ochotní si dať poradiť a nasilu chcú realizovať svoju predstavu, aj napriek tomu, že im povieš, že výsledok nemusí byť úplne optimálny?

Aj keď klient trvá na svojej predstave, poradím mu alternatívu, poviem mu všetky výhody a nevýhody jeho predstavy. Pokiaľ aj potom trvá na jeho predstave, samozrejme ju zrealizujem. Vačšinou si moji klienti nechajú poradiť.

Čo sa farbenia vlasov týka, nie je to také jednoduché, ako si ľudia predstavuju, že prídu s tmavými vlasmi a hneď po prvom termíne sú ich vlasy krásny blond a podobné prípady?

Určite nie je. Dá sa to urobiť na prvýkrát, ale výsledok nikdy nebude tak dobrý, ako keď sa to robí postupne. 

Monika Kalická: Vlasy sú mojou najväčšou vášňou, mojím koníčkom a prácou (Rozhovor)

Je niečo, čo klientom odmietneš urobiť?

Snažím sa sledovať trendy, aj kvôli klientom a klientkám, aby boli práve IN, takže sa vyhýbam trvalej ondulácii, veľmi premotivovaným výčesom a hlavne veciam, ktoré nie sú prospešné pre kvalitu vlasov.

Odkiaľ čerpáš inšpiráciu?

Stále sa učím a inšpirujem, hlavne u stylistov z celého sveta, ale aj z pinterestu či instagramu, predovšetkým u veľkých mien ako je Kevin Murphy a jeho style masters. Sledujem veľa módne prehliadky. No mojou najväčšou inšpiráciou sú samotní klienti, keď odo mňa odchádzajú spokojní, usmiati. Spraviť im radosť je to, prečo svoju prácu milujem.

Čím je charakteristická tvoja práca?

Môj štýl práce sa vyznačuje hlavne minimalizmom a čistotou. Preferujem naturálnosť vo vlasoch, ale určite ste natrafili aj na moje “braids”, teda rôzne copíky, alebo sunkissed hair, ktoré ma bavia najviac.

Monika Kalická: Vlasy sú mojou najväčšou vášňou, mojím koníčkom a prácou (Rozhovor)

Upravuješ si vlasy sama alebo sa zveríš do rúk niekomu inému? Ako sa o ne staráš?

Samozrejme, moje vlasy sú moja vizitka a preto sa snažím o ne dostatočne starať. Používam kvalitnú vlasovú kozmetiku Kevin Murphy. Vlasy som si ešte nefarbila a pravidelne sa strihám u mojej šikovnej kolegyne v kdrku cca každé tri mesiace.

Aké si myslíš, že budú trendy na najbližšie obdobie?

Čo sa týka trendov, myslím, že pre toto obdobie bude naďalej kraľovať naturálnosť vo vlasoch. Keďže som stylista, ktorý sa prioritne stará o kvalitu vlasov, nie som zástanca veľkých nezmyselných zásahov do vlasov. Samozrejme pokiaľ klient na tom trvá aj po konzultácii so mnou, nemám problém urobiť čokoľvek. Tento rok to vyzerá byť celkom colorful čo sa týka pastelových farieb vo vlasoch ako ružová, fialová, modrá a stále aj sivá. Klienti si pri tomto type farbenia väčšinou musia len uvedomiť, že to nie je jednoduché a vlas sa musí najprv (ideálne) jednotne odfarbiť do (ideálne) najsvetlejšej farby, poprípade si uvedomiť to, že tento odtieň farby nie je doživotný a je náročnejší na údržbu a návštevu salónu. Ďalším veľmi obľúbeným ostáva trend balayage melírovou technikou, alebo technika sunkissed, pri týchto dvoch farbeniach sa dá zvoliť šetrnejšia metóda. Pre klientky, ktoré majú radi extravagantnosť ci fashion veci tu bude SHAG hairstyle, messy textura, akoby vyrastená ofina, taký beach look veľmi obľúbený u blogeriek z celého sveta. Ostávajú tu samozrejme pre mňa najobľúbenejšie copíky, či už klasický, obrátený, fishtail, unicorn braid. A na čo sa ešte teším sú samozrejme šperky vo vlasoch, top knots ci wet look, vlasy bez objemu, super rovné, semi waves atd. Vždy ale závisí od klientov, či je potrebné, aby boli vlasy náročné na úpravu alebo nie, či sa im to vôbec hodí, či je to pre nich ideálna voľba. Ale to všetko zistíme po konzultácii.

Monika Kalická: Vlasy sú mojou najväčšou vášňou, mojím koníčkom a prácou (Rozhovor)

Preferuješ viac pánske alebo dámske strihy? Sú náročnejší páni alebo dámy? Myslíš, že sú viac ochotní experimentovať bežní klienti, alebo skôr známejšie osobnosti?

Čo ma bavi viac a nebaví, v mojej práci nerozdeľujem. Náročnosť a experimentovnie u klientov je veľmi individuálne. Záleží hlavne od zamestnania.

Všímaš si na mužoch ako prvé vlasy, alebo ťa skôr zaujmú iné veci?

Väčšinou sú to tenisky, ale samozrejme, že vlasy neobídem. :D No jasné, že na základe tohto si partnera nevyberám, musí ma zaujať úplne niečím iným.

Čo ty a hudba, čo si momentalne ideš najviac?

Momentálne najviac Migos a Rae Sremmurd, ďalej to je Drake, Kehlani, Future, Mac Miller, The Weknd, G-Eazy, Ariana Grande, Frank Ocean, Asap Rocky a mnoho ďalších.

Obľúbené filmy a seriály z poslednej doby?

Momentálne som si dosť fičala na seriále Taboo s Tomom Hardym, na ktorý som dostala veľké odporúčania a nesklamal. Čo sa týka filmov, pozriem si naozaj rôzne žánre. Medzi poslednými to bol SPLIT a LOGAN. Obľúbené seriály GOT, Vikings, Peaky Blinders, Taboo, Stranger Things, a čo sa filmov týka, tak veľmi obľubujem MARVEL a DC comics, neviem sa dočkať filmu WONDER WOMAN a nového THORA. Veľmi rada si pozriem aj rôzne dobré rozprávky.

Monika Kalická: Vlasy sú mojou najväčšou vášňou, mojím koníčkom a prácou (Rozhovor)

Čomu sa venuješ vo voľnom čase?

Mám ho veľmi málo, môj voľný čas venujem väčšinou foteniam alebo projektom mimo salónu. Chodím cvičiť momentálne 3x za týždeň s trénerom, čo milujem najviac, hlavne kvôli odreagovaniu sa popri mojej práci s ľuďmi. Keďže už je jar, idem si rada zabehnúť par kilometrov. Rada sa povenujem svojim kamoškám, tak, že sa ideme niekam najesť alebo dať si vínko, poprípade zvolím dovolenku. Teším sa na tento rok, bude ich viac ako obvykle. Keďže som milovník tenisiek, tak si vo voľnom čase veľakrát spravím radosť s nejakými novými, hehe. Aaaa zbožňujem chill, filmy, kino, prírodu, jedlo a len tak nič nerobenie.

Obľúbené tenisky? Máš nejaký vysnívaný kúsok?

Medzi moje obľúbené patria jednoznačne NMD “OG“, AirJordan1 “TOP3”, PUMA FENTY by Rihanna. Vysnivaný? Mám dlhý zoznam, :D aleee asi to budú nejaké pekné Yeezy, ak sa k nim niekedy dostanem, kedže nechodím stanovať pred obchody. Ale poteším sa všetkým, ktoré na zozname sú.

Pár slov na záver.

Vďaka Refresher za rozhovor a všetkým, ktorí si našli čas ho prečítať. Pozdravujem klientov, rodinu a priateľov. :)

Domov
Zdieľať
Diskusia