Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2016, 4:48
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Leonardo DiCaprio ohúril festival v Toronte s dokumentom o záchrane planéty a kritikou spoločnosti

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

National Geographic získalo práva na odvysielanie DiCapriovho dokumentu.

Všetci dobre vieme, že Leonardo DiCaprio je známy aktivista, ochranca prírody a zástanca pôvodného obyvateľstva, ktoré bolo utláčané, a to po celej Zemi. Venuje sa charitatívnym činnostiam a niektorí z vás vedia aj to, že rád účinkuje, ale aj produkuje dokumenty, z ktorých pár už aj napísal. Ako veľmi rád vo filmoch hrá, tak veľmi rád sa o nich rozpráva, no a že sa jeho hlas počúva naozaj dobre. Aj preto ich hneď pár nahovoril a inak tomu nebude ani pri tom jeho najnovšom. Zatiaľ nemá oficiálny názov, ale premietal sa na festivale v Toronte (TIFF), odkiaľ si odnáša pozitívne ohlasy.


Možno si ešte pamätáte na náš článok, ako DiCaprio navštívil Indonéziu a mal z toho problémy. Cestovanie po svete, výzvy svetovým lídrom a ďalšie z jeho publikácií totiž mali zárodok aj v tomto dokumente, teda mnohé z nich. Lea teda uvidíme s Obamom, s pápežom, so svetovými lídrami, s ambasádormi spojených národov, v džungli, s ohrozenými tvormi... a tak ďalej a tak ďalej. Dokument nás informuje o mnohých problémoch našej planéty. Od globálneho otepľovania, cez správanie ľudí k prírode až po odlesňovanie a zväčšovanie oceánov. The Verge sa rozhodlo vystihnúť posolstvo tohto projektu v jednej vete: Prírodné prostredie je v háji, a je na čase, aby sme s tým všetci niečo urobili.“

V konečnom dôsledku sa mnohí zhodujú, že nový Leov dokument je dobrý, ale stále ich existuje viac a o niečo lepších. S hlbšou myšlienkou, s lepším vysvetlením, s odpoveďami na viac otázok a možno aj trochu profesionálnejším množstvom informácií k daným problematikám. Tu sa na vás však pozerá DiCaprio, a to nikdy nie je na zahodenie. Dokument režíroval Fisher Stevens, ktorého si môžete vybaviť čoby lekárnika z Night Of, skôr však zo seriálu Zajtrajšie noviny. Výkonným producentom bol okrem DiCapria a režiséra aj Martin Scorsese. Nemusíme vám pripomínať, akú reč predniesol čerstvý držiteľ Oscara za najlepšiu hlavnú rolu vo filme. V podobnom duchu sa nesú aj jeho vyjadrenia ohľadom našej planéty a času, ktorý nám ešte ostáva, ak ju chceme zachrániť. Ako sme už spomínali, snímka nemá oficiálny názov, no mohla by sa volať The Turning Point alebo Before the Flood. 

PS: Je skutočne pekné a nijako týmto nechceme znevážiť DiCapriove úprimné úsilie zachrániť planétu, ale čo by to bol za život na nej bez jeho filmov? Pomaly na ne budeme čakať dlhšie, než na filmy samotných režisérskych špičiek. 

Domov
Zdieľať
Diskusia