Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. marca 2016, 22:29
Čas čítania 0:00
M

Nový oblek na virtuálnu realitu, ktorý ťa ešte viac vtiahne do deja

TECH VIRTUÁLNA REALITA
Uložiť Uložené

Trojica mladých vedcov z New Yorku navrhla nový oblek na virtuálnu realitu, vďaka ktorému sa môžeš prostredia vo virtuálnej realite aj dotýkať, nielen ho vidieť a počuť.

Trojica mladých vedcov z New Yorku navrhla nový oblek na virtuálnu realitu, vďaka ktorému sa môžeš prostredia vo virtuálnej realite aj dotýkať, nielen ho vidieť a počuť. Ak vezmeme do úvahy dnešnú rýchlosť technologického pokroku, je takmer isté, že jedného dňa bude virtuálna realita zahŕňať všetky naše zmysly a poskytne nám tak nezabudnuteľný zážitok. Zatiaľ môžu sety na virtuálnu realitu simulovať iba to, čo vidíme a počujeme. Tím inžinierov chce zážitok z virtuálnej reality posunúť na novú úroveň už dnes a preto vytvorili špeciálny oblek, ktorý ti pomôže sa virtuálneho prostredia aj dotýkať, nielen ho vidieť a počuť.
 
Nový oblek na virtuálnu realitu, ktorý ťa ešte viac vtiahne do deja
Zdroj: m.livescience.com
 
Oblek, ktorý navrhla trojica dizajnérov Lucian Copeland, Morgan Sinko a Jordan Brooks ešte počas štúdia na University of Rochester v New Yorku, vyzerá trochu ako nepriestrelná vesta alebo ľahké brnenie. Každá časť obleku má zabudovaný malý motor a v častiach obleku, ktoré sú umiestnené na rukách, je vložený malý akcelerometer.
 
Keď sa predmet vo virtuálnej realite dotkne niektorej časti obleku, pocítime vibrácie, ktoré napodobňujú dotyk a akcelerometre pomáhajú častiam obleku, ktoré máme na rukách, orientovať sa v priestore. Ak je oblek pripojený k počítaču, zároveň sa pripojí aj k setu na virtuálnu realitu, napríklad k špeciálnym okuliarom Oculus Rift. Oblek takisto zdieľa dáta s motion-tracking systémom. Kombinácia motion-tracking s akcelerometrami znamená, že nezáleží na tom, či sú vaše ruky mimo záberu kamery alebo nie, pretože program vytvárajúci virtuálnu realitu bude vedieť, kde sa vaša ruka nachádza a môže tak vypočítať, kde by sa mala nachádzať, ak bude vychádzať z dĺžky vašej ruky a z informácie o tom, ako sa vaša ruka pohybuje, ktorú mu vyšle akcelerometer.
 
Vďaka týmto informáciám vyšle oblek vibrácie presne na tých miestach, ktorými by ste sa v skutočnom svete dotkli napríklad vetvičky stromu, hoci sa jej dotkneme iba vo virtuálnej realite. Takisto, oblek vám zabráni naraziť napríklad do steny, pretože túto "stenu" vďaka obleku cítite a vyhnete sa jej. Pri používaní obleku už nesedíte celý čas na stoličke a pohyb neovládate iba ovládačom v ruke, ale prechádzate sa a pohybujete sa v priestore.
Nový oblek na virtuálnu realitu, ktorý ťa ešte viac vtiahne do deja
Zdroj: www.nullspacevr.com
Ďalším problémom pri používaní už existujúcich setoch na virtuálnu realitu je, že môžu spôsobovať chorobu z pohybu alebo nevoľnosť. Napríklad, loď vo virtuálnej realite sa hýbe, ale horizont nie, čo u niektorých ľudí vyvoláva nevoľnosť. Pocit dotyku, ktorý s oblekom vo virtuálnej realite cítime, môže pomocť tento problém riešiť, pretože to, čo vo virtuálnej realite vidíme sa aj zhoduje s tým, čo pociťuje naše telo. 
 
Ako ale informujú vedci, ešte chvíľku potrvá, kým sa obleky dostanú do obchodov, pretože hoci spoločnosť Nullspace VR, ktorú Copeland, Sinko a Brooks založili, už nejaký ten počiatočný kapitál získala, stále potrebujú viac peňazí na to, aby mohli obleky vyrábať vo veľkom. Dúfame teda, že sa im peniaze podarí získať čoskoro a obleky sa dostanú na trh v čo najkratšom čase. 
 
Nový oblek na virtuálnu realitu, ktorý ťa ešte viac vtiahne do deja
Zdroj: www.nullspacevr.com
Nový oblek na virtuálnu realitu, ktorý ťa ešte viac vtiahne do deja
Zdroj: www.nullspacevr.com
Domov
Zdieľať
Diskusia