Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2024, 17:26
Čas čítania 0:41
Barbora Adamkovičová

Dieťa bolo z jej spermií, no dojčiť ho nemohla. Transrodová matka zostala sklamaná, že sa jej nevytvorilo mlieko

ZAUJÍMAVOSTI DETI LGBT+ PÔRODY TRANSRODOVÍ ĽUDIA
Uložiť Uložené

Vytvorilo sa jej iba 7 ml materského mlieka denne. Novorodenec však potrebuje približne tridsaťnásobok

Podľa denníka Daily Mail si žena, ktorá sa rozhodla zostať v anonymite, pred operáciou na zmenu pohlavia dala zmraziť spermie. Tie následne v laboratóriu spojili s vajíčkami jej partnerky. Niekoľko mesiacov pred narodením dieťaťa dokonca užívala aj hormóny na podporu laktácie.  

Čerstvá „transmamička“ z Holandska sa však musela dojčenia svojho novorodenca vzdať. Dieťa chcela kŕmiť striedavo so svojou manželkou, ktorá potomka vynosila. Hoci bol začiatok liečby úspešný a pochvaľovali si ho aj lekári, šťastné finále sa nakoniec nekonalo a jej telo vyprodukovalo len málo mlieka.

„Vyčerpávajúce“ dojčenie tak musela aj napriek zdĺhavým prípravám zastaviť už po dvoch týždňoch po narodení dieťaťa. Matka uviedla, že ukončenie prirodzeného „prepojenia“ medzi ňou a potomkom bolo psychicky náročné.

Lekári nepoznajú dlhodobé účinky

Konzumácia liekov na umelé vyvolanie tvorby mlieka však znepokojuje mnohých odborníkov – tvrdia totiž, že spomínané hormóny môžu prenikať do materského mlieka, a keďže ešte nepoznajú presné nežiaduce účinky, vyzývajú na zdržanlivosť.

Po dojčení túži čoraz viac transžien

Napriek neúspešnému pokusu holandskej rodiny sa dopyt po dojčení novorodencov medzi transrodovými ženami zvyšuje, uviedol časopis International Breastfeeding Journal.

Domov
Zdieľať
Diskusia