Priemerná mesačná mzda v slovenskom potravinárskom priemysle dosiahla v roku 2022 úroveň 1 239 eur, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 107 eur.
Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy zaznamenali vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov, kde sa priemerná mesačná mzda zvýšila oproti roku 2021 o 12,6 %. Vyplýva to z údajov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Vo výrobe piva a sladu a vo výrobe mlynských výrobkov priemerná mesačná mzda medziročne vzrástla o 11,4 %. Vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov priemerná mesačná mzda stúpla v medziročnom porovnaní o 11,3 % a vo výrobe cestovín o 10 %.
Medziročný pokles priemernej mesačnej mzdy sa podľa Korpáša evidoval vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov, a to o 6,8 %.
- výroba piva a sladu – 1 617 €
- stáčanie prírodných minerálnych vôd a výroba nealkoholických nápojov – 1 509 €
- výroba kakaa, čokolády a cukroviniek – 1 495 €
- výroba hotových krmív – 1 476 €
- výroba rastlinných a živočíšnych olejov a tukov – 1 439 €
- výroba trvanlivých pekárskych výrobkov – 1 355 €
- úprava a spracovanie mlieka – 1 310 €
- výroba hroznového vína – 1 228 €
Najvyššia priemerná mesačná mzda sa v roku 2022 dosiahla pri výrobe piva a sladu, a to 1 617 eur, a najnižšia pri výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 959 eur.