Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. apríla 2023, 12:26
Čas čítania 0:46

Toľkoto zarábajú ľudia na Slovensku pri výrobe piva či mlieka. Priemerná mzda v potravinárstve stúpla za rok o vyše 100 €

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Toľkoto zarábajú ľudia na Slovensku pri výrobe piva či mlieka. Priemerná mzda v potravinárstve stúpla za rok o vyše 100 €
Zdroj: Refresher/Jakub Ondejka

Priemerná mesačná mzda v slovenskom potravinárskom priemysle dosiahla v roku 2022 úroveň 1 239 eur, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 107 eur.

Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy zaznamenali vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov, kde sa priemerná mesačná mzda zvýšila oproti roku 2021 o 12,6 %. Vyplýva to z údajov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Vo výrobe piva a sladu a vo výrobe mlynských výrobkov priemerná mesačná mzda medziročne vzrástla o 11,4 %. Vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov priemerná mesačná mzda stúpla v medziročnom porovnaní o 11,3 % a vo výrobe cestovín o 10 %.

Kváskový chleba
Ilustračná fotografia. Zdroj: Refresher/Pavol Chochula


Medziročný pokles priemernej mesačnej mzdy sa podľa Korpáša evidoval vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov, a to o 6,8 %.

Priemerná mzda v potravinárskych odvetviach
  • výroba piva a sladu – 1 617 €
  • stáčanie prírodných minerálnych vôd a výroba nealkoholických nápojov – 1 509 €
  • výroba kakaa, čokolády a cukroviniek – 1 495 €
  • výroba hotových krmív – 1 476 €
  • výroba rastlinných a živočíšnych olejov a tukov – 1 439 €
  • výroba trvanlivých pekárskych výrobkov – 1 355 €
  • úprava a spracovanie mlieka – 1 310 €
  • výroba hroznového vína – 1 228 €

Najvyššia priemerná mesačná mzda sa v roku 2022 dosiahla pri výrobe piva a sladu, a to 1 617 eur, a najnižšia pri výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 959 eur.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Jona Novak/volně k užití (ilustrační foto)
Domov
Zdieľať
Diskusia