Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
22. marca 2023, 20:53
Čas čítania 1:09

Zastropovanie cien je podvod na Slovákoch, tvrdí exposlanec Sme rodina. Plánuje tvrdo zasiahnuť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Poslanec má podozrenie, že ide o podvod na zákazníkoch.

Zastropovanie cien potravín je podvodom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a likvidáciou slovenských fariem, tvrdí nezaradený poslanec Patrick Linhart (predtým Sme rodina), ktorý je zároveň členom parlamentného Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii a dodal, že pripravuje pre zastropovanie cien podanie na Slovenskú obchodnú inšpekciu, ako aj podanie trestného oznámenia.

„Možno pôjde o kartelovú dohodu, možno to bude nejaký iný podvod. Máme však podozrenie, že ide o podvod na zákazníkoch. Pripadá mi to príšerné a nenormálne, aby sa takto zneužívalo MPRV na retailový marketing pre obchodné reťazce,“ spresnil poslanec s tým, že niektoré tzv. zastropované produkty v nemenovanom reťazci už boli aj bez zastropovania pripravené na akciový výpredaj.

Patrick Linhart (vpravo).
Patrick Linhart (vpravo). Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

„Vyzývam MPRV na okamžité pozastavenie podvodnej marketingovej akcie, okamžité pozastavenie tohto chaotického podvodu na spotrebiteľoch,“ podčiarkol poslanec. Linhart vyzval zároveň na zrýchlené prijatie legislatívy, ktorá by zaviedla štátnu reguláciu výšky marží reťazcov na základné potraviny s trojmesačnou aktualizáciou.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Nebudeme určovať reťazcom, aké majú mať ceny. Môžeme však zastropovať maržu,“ povedal. Poslanec zároveň požaduje dočasné trojmesačné zníženie DPH na potraviny na úroveň 5 %, ďalej zverejňovanie marží obchodnými reťazcami pri jednotlivých kategóriách produktov, ako aj okamžitú pomoc malým podnikom – dodávateľom reťazcov.

potraviny ceny supermarket
Zdroj: Ilustračné foto: Refresher/Daniel Mikolášik


„Vyzývam MPRV a reťazce, aby zverejnili pôvodné ceny zastropovaných potravín od minulého týždňa až po dnešný deň, aby sme vedeli, akou cenotvorbou potraviny prešli a či zastropovanie nie je obyčajným podvodom,“ dodal Linhart.

„Vyhlásenie poslanca Linharta je účelovým spolitizovaním celej problematiky protiinflačnej garancie s cieľom vytĺkania politického kapitálu. Aj napriek tomu, že Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie dnes nebol uznášaniaschopný, pán poslanec, ktorý je členom výboru, mal dnes možnosť rozprávať sa so zástupcami MPRV SR, avšak túto možnosť nevyužil,“ uviedol pre TASR v reakcii na Linharta odbor komunikácie agrorezortu.

Domov
Zdieľať
Diskusia