Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
22. marca 2023, 21:47
Čas čítania 1:06

Slovenskí policajti testujú nové autá so špeciálnou výbavou. Prekvapí ťa, čo všetko dokážu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Aké profesionálne vybavenie obsahujú vozidlá?

V polícii testujú autá so špeciálnou výbavou. Policajti by vďaka nim mohli zachrániť život napríklad účastníkom vážnej dopravnej nehody, ak sa na miesto dostanú skôr ako záchranári.

Prvé dve vozidlá v rámci pilotnej fázy nasadia na krajských riaditeľstvách v Bratislave a Nitre. V budúcnosti by sa takéto vozidlá mohli rozšíriť do každého kraja. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

„Uvádzame do praxe pilotný projekt, ktorého zámerom je, aby tieto vozidlá spolu s vyškolenou a skúsenou posádkou policajtov boli využívané počas hliadkovej služby pri preverovaní náročnejších udalostí, kde takéto vozidlo a posádka dokážu poskytnúť potrebnú podporu klasickej policajnej hliadke,“ uviedol dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec.

Autá sa majú podľa Mikulca používať napríklad pri pátracích akciách, ale aj pri vzniku a prvotnom riešení mimoriadnych udalostí či vysokoprofilových incidentov, ako sú napríklad útok aktívneho strelca na mäkké ciele, ale aj pri komplikovaných dopravných nehodách s vyšším počtom zranených, živelných pohromách, haváriách či požiaroch.

policajné autá polícia SR
Zdroj: TASR/Pavol Zachar


Vozidlá dodali v novom dizajne. „Špeciálna úprava auta spočíva najmä vo vybudovaní zástavby a výsuvného systému z batožinového priestoru, opatreného množstvom profesionálneho vybavenia,“ priblížil štátny tajomník rezortu vnútra Tomáš Oparty.


Vozidlo by mal obsluhovať určený policajt, tzv. veliteľ, ktorý by na mieste vzniku takýchto udalostí riadil sily a prostriedky príslušného krajského riaditeľstva Policajného zboru, zabezpečoval ich vzájomnú koordináciu a komunikáciu, ako aj tok informácií smerom k operačnému stredisku a na mieste úzko spolupracoval s ostatnými zložkami integrovaného záchranného systému.


Vozidlo obsahuje profesionálne vybavenie, ako napríklad prostriedky balistickej ochrany zasahujúcich policajtov, prostriedky na prekonanie prekážok a uzamykacích mechanizmov, telekomunikačné sety, zastavovací pás, špeciálne vyhľadávacie svetlo a svietidlo na osvetlenie väčšieho priestoru, prostriedky slúžiace na usmerňovanie cestnej premávky, prostriedky predlekárskej pomoci či hasiaci prístroj.

policajné autá polícia SR
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia