Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. marca 2023, 16:12
Čas čítania 0:50

Dôchodky na Slovensku by mohli stúpnuť o ďalšie desiatky eur. Poslanci sa pretekajú, kto im dá viac

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Ak by návrh prešiel, dôchodcovia by si v priemere prilepšili o viac ako 40 eur.

Poslanci mimoparlamentného Hlasu-SD chcú v Národnej rade SR opäť presadiť svoj spôsob mimoriadnej valorizácie dôchodkov, ktorý by mal platiť už od polovice tohto roka. Ak prejde, mal by priniesť mimoriadne zvýšenie penzií o 8 percent.

Parlament schválil možnosť mimoriadneho zvyšovania dôchodkov v priebehu roka už na predchádzajúcej schôdzi, oproti pôvodnému návrhu Hlasu-SD však poslanci upravili mechanizmus valorizácie a posunuli jej účinnosť až na budúci rok.

„My hovoríme, že treba byť štedrejší voči dôchodcom. Dôchodcovia nielen v tomto roku nemali mimoriadne valorizované dôchodky, ale ani v tom minulom. Náš návrh je istota, že by sa dôchodky mimoriadne valorizovali k 1. júlu,“ zdôraznil v utorok nezaradený poslanec Erik Tomáš.

V priemere by si prilepšili o 46 eur

Pozmeňujúci návrh predloží k vládnemu návrhu novely zákona o sociálnom poistení, o ktorom by sa podľa programu aktuálnej schôdze malo rokovať v utorok 28. marca.

„V prípade, že by prešiel návrh strany Hlas-SD, od 1. júla by sa dôchodky zvýšili o približne 8 percent, v priemere o 46 eur,“ vyčíslil Tomáš.

To je podľa neho viac, ako by umožnil konkurenčný návrh poslanca SaS Petra Cmoreja. Ten rovnako navrhuje posunúť účinnosť mimoriadnej valorizácie dôchodkov, ale iným spôsobom.

Náklady mimoriadnej valorizácie v tomto roku odhaduje Tomáš na približne 300 miliónov eur, ktoré vraj dokážu túto sumu pokryť.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič, Pexels/cottonbro studio
Domov
Zdieľať
Diskusia