Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Lukáš Čelka
19. marca 2023, 20:21
Čas čítania 7:28

Štiavničania sa deň po požiari snažia fungovať. Hovorili sme s dobrovoľným hasičom aj s mužom, ktorý zachraňoval archív (Reportáž)

Kategória:
Reportáže
Uložiť Uložené

Po dvoch hektických dňoch obyvateľom Banskej Štiavnice zostali len oči pre plač.

Sobotu 19. marca 2023 môžeme bezpochyby označiť za jeden z najčiernejších dní histórie mesta Banská Štiavnica. Predpoludním v jej centre vypukol požiar v jednej z historických budov známej ako Banka lásky, pričom plameňom padli za obeť aj okolité stavby, medzi ktorými bola aj základná umelecká škola či budova Slovenského banského archívu. Na mieste zasahovali desiatky profesionálnych hasičov, dobrovoľníkov a dokonca aj vojakov, ktorým sa oheň darilo stabilizovať až v nedeľu predpoludním. Oheň poškodil až sedem budov.

Banskú Štiavnicu sme navštívili bezprostredne po požiari, aby sme zistili, ako sa s tragédiou vyrovnávajú domáci. Požiar označujú za katastrofu a obrovskú ranu pre ich mesto, napriek tomu sa však snažia byť čo najviac medzi sebou nápomocní a fungovať. Ako informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová, počas požiaru sa mierne intoxikoval jeden z dobrovoľných hasičov, s ktorým sme sa tiež rozprávali. Medzi obyvateľmi sa nám taktiež podarilo natrafiť na dobrovoľníka nasadzujúceho svoj život, aby zachránil klenoty archívu.

Dva najtemnejšie dni

Do Banskej Štiavnice dorazíme iba niekoľko hodín po zastabilizovaní požiaru. Hneď pri vjazde do mesta natrafíme na niekoľko hasičských áut, ktoré smerujú do centra.

Mesto bolo plné hasičských áut.
Mesto bolo plné hasičských áut. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Na hlase recepčnej v penzióne, kde sme ubytovaní, počuť, že žije tragédiou, rovnako ako všetci miestni. Poradí nám, aby sme sa skontaktovali s akousi Luciou – autorkou instagramového profilu zameriavajúceho sa na cestovný ruch v Banskej Štiavnici. Dáme na jej rady a po niekoľkých minútach sa od Lucie dozvedáme, že okrem Banky lásky, pizzerie Black M, banského archívu a ZUŠ-ky plamene poškodili aj Galériu Jozefa Kollára, antikvariát a KC Eleuzína.

Na mieste požiaru aj poobede pracovali hasiči.
Na mieste požiaru aj poobede pracovali hasiči. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

„Majitelia vyhorených podnikov s vami asi nebudú dnes komunikovať, sami to najprv musia spracovať,“ priblíži nám s tým, že aj ona sa chcela spojiť s prevádzkarom Banky lásky, s ktorým sa pozná osobne, ale márne. Odporučí nám však, aby sme sa skúsili popýtať v okolitých prevádzkach. „Prevádzky sa už dnes snažia fungovať. Mesto je malé, ľudia sa poznajú. Popýtajte sa a určite natrafíte aj na niekoho, kto včera pomáhal,“ poradí nám.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 133149 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo podľa dobrovoľného hasiča, ktorý skončil v nemocnici, bolo najťažšie na hasení požiaru.
  • Ako vynášali archívy podľa dobrovoľníka, ktorý sa na akcii zúčastnil.
  • Ako sa Štiavničania vyrovnávajú s tragédiou.
  • Prečo nás polícia nechcela pustiť na námestie, kde vypukol požiar.
Domov
Zdieľať
Diskusia