Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. marca 2023, 13:30
Čas čítania 0:53

Takto extrémne môže na Slovensku vzrásť cena elektriny a plynu. Hrozí nám nepríjemné prekvapenie, ak vláda nezoženie miliardy

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Bez štátnej pomoci sa ceny energií v budúcom roku môžu výrazne zvýšiť aj pri súčasných relatívne nízkych cenách plynu a elektriny na trhu.

Keby sa ceny energií zastabilizovali na aktuálnej úrovni, tak by sa cena elektriny bez dotácií štátu zvýšila o 70 percent a plyn o 140 percent. Uviedol to počas stredajšej diskusie organizovanej Slovenskou klimatickou iniciatívou riaditeľ Inštitútu finančnej politiky (IFP) Juraj Valachy.

„Je dôležité povedať ľudom, čo je cieľ, aby mali čas zariadiť sa, využiť všetky dostupné prostriedky na zefektívnenie fungovania domácností,“ povedal Valachy. Dodal, že bez štátnej pomoci sa ceny energií v budúcom roku môžu výrazne zvýšiť aj pri súčasných relatívne nízkych cenách plynu a elektriny na trhu.

Nová vláda bude musieť nájsť až 3 miliardy eur na dotácie

Hoci motivácia ľudí ísť do obnovy budov súvisí s cenami plynu, z prieskumov vyplýva, že väčšina ľudí na Slovensku sa plynu pre nízke a dotované ceny vzdať nechce. Nová vláda však podľa Valachyho nemusí mať priestor na vyčlenenie ďalších troch miliárd eur na dotačné šeky. Pripomenul aj problematiku vykurovania, kde domácnosti, ktoré si kúria samy (drevom či štiepkou), žiadne dotácie nedostali.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Aktuálne sa pohybujú ceny elektriny pod 150 eur za megawatthodinu (MWh), pričom vlani krátko prekročili 1000 eur/MWh. Spotová cena zemného plynu aktuálne klesla na 40 eur/MWh a forwardová cena na rok 2024 iba mierne prevyšuje 50 eur/MWh. Regulované ceny plynu a elektriny platné v minulom roku vychádzali z výrazne nižších trhových cien a v súčasnosti platia domácnosti iba mierne vyššie ceny ako vlani.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia