Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
8. marca 2023, 7:37
Čas čítania 1:00

Slováci môžu bez námahy získať až 400 € od štátu. Ak platíš hypotéku, máš na ne nárok za týchto podmienok

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Daňový bonus môžu získať občania, ktorí splácajú úvery na bývanie. Mnohí o tom ani netušia.

Obdobie podávania daňových priznaní sa pomaly blíži ku koncu a ostáva posledných pár týždňov, keď ho Slováci môžu podať a doručiť na úrady. Mnohí z nich však netušia, že majú nárok na uplatnenie daňového bonusu na zaplatené úroky, informuje Finančná správa SR.

„Daňovník si môže uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky vypočítané z výšky poskytnutého úveru na bývanie na základe jednej zmluvy o úvere na bývanie, najviac zo sumy 50 000 eur na jednu tuzemskú nehnuteľnosť určenú na bývanie, ktorou je byt alebo rodinný dom,“ uvádzajú na portáli. Zároveň však dodávajú, že sa bonus vzťahuje iba na úroky pri úveroch na bývanie poskytnutých bankou.

Aké podmienky musím splniť?

Nárok na daňový bonus na zaplatené úroky z úveru má osoba, ktorá spĺňa tieto podmienky:

  • ku dňu podania žiadosti o úver na bývanie má najmenej 18 rokov a najviac 35 rokov (platí pre všetkých spoludlžníkov, ak ich je na úvere viac),
  • jej priemerný mesačný príjem dosiahnutý za kalendárny rok predchádzajúci roku, v ktorom uzatvoril zmluvu o úvere, nepresiahol 1,3-násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve zistenej Štatistickým úradom SR.

Ak je daňovník spoludlžníkom, v takom prípade mu nevzniká nárok na daňový bonus. Uplatniť si ho môže len hlavný dlžník, ktorý splnil hore uvedené podmienky. Nárok na vrátenie peňazí má aj osoba s obmedzenou daňovou povinnosťou.

Slováci, ktorí si uplatnili ročné zúčtovanie u svojich zamestnávateľov, im musia predložiť potvrdenie vystavené bankou vždy do 15. februára. 

Celkovo si tak môžeš prilepšiť o maximálnu hranicu 400 eur, ktoré ti štát vráti. Viac o podmienkach bonusu zistíš na tomto odkaze.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/František Iván, Pexels/Pixabay
Domov
Zdieľať
Diskusia