Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
6. marca 2023 o 8:32
Čas čítania 0:51

Slovenskí dôchodcovia majú nový dôvod na radosť. Štát im čoskoro zvýši dôchodky ešte viac, poslanci idú opraviť chybu v zákone

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zákon, ktorý valorizuje dôchodky, má viacero nedostatkov, a tak poslanci plánujú jeho opravu.

Slovenským dôchodcom sa od budúceho roka zvýšia dôchodky. Poslanci minulý týždeň schválili zmenu návrhu výpočtu valorizácie dôchodkov. Zákon, ktorý predložila opozičná strana Hlas, zatiaľ nie je účinný, no už sa bude musieť opravovať, informuje Pravda. 

Cieľom zákona je zrýchliť mechanizmus valorizácie v období rapídneho rastu cien, ktorý na Slovensku zažívame v posledných mesiacoch. V legislatívnom procese sa však objavili nedostatky. Problémom je zohľadňovanie inflácie pri výpočte.

Seniori by prišli o časť peňazí

Nový zákon počítal so zmenou výpočtu zo 6-mesačného na 9-mesačný priemer dôchodcovskej inflácie. Nový návrh by však v praxi spôsobil, že seniori prídu o časť peňazí. 

Na nedostatok poslancov upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Tým, že sa v hospodárstve očakáva pokles miery zdražovania, rast dôchodkov by sa podľa nového vzorca u mnohých dôchodcov vytratil.

Podľa schváleného návrhu by senior s dôchodkom vo výške 518 eur dostal v budúcom roku mesačne o 5 eur menej a do roku 2026 by sa jeho dôchodok postupne znížil až o 8 eur. Štátu by to síce vyhovovalo, pretože v tomto prípade by ušetril takmer 100 miliónov eur, no dôchodcovia by o peniaze prišli.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

„Vložíme do zákona prechodné ustanovenie, na základe ktorého sa k 1. januáru 2024 dôchodky zvýšia podľa výhodnejšej alternatívy. Teda buď sa použije šesťmesačné, alebo deväťmesačné obdobie dôchodcovskej inflácie,“ priblížil opravu návrhu zákona poslanec Hlasu Erik Tomáš.

peniaze, eurá
Zdroj: Unsplash/Markus Spiske
Domov
Zdieľať
Diskusia