Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
3. marca 2023 o 11:23
Čas čítania 1:08

Slováci minulý rok v priemere zarábali viac, ako kedykoľvek predtým, oznámil štatistický úrad. Reálna mzda však rázne klesla

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

V piatok o aktuálnej situácii v ekonomike informoval Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Miera nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v 4. kvartáli minulého roka 6 percent. Medziročne tak bola nižšia o 0,5-percentuálneho bodu. V priemere za celý rok klesla nezamestnanosť na 6,1 percenta, v roku 2021 dosahovala ešte 6,8 percenta. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad SR.

Prudko sa zvyšujúca inflácia minulý rok však znehodnotila priemernú mzdu na Slovensku o 4,5 percenta. Reálny pokles mzdy zaznamenalo všetkých osem krajov a inflácii nedokázalo čeliť ani jedno odvetvie ekonomiky na Slovensku.

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR dosiahla vlani 1 304 eur, čo bolo medziročne o 7,7 percenta viac. Tempo rastu zrýchlilo o 0,8-percentuálneho bodu. „Reálna priemerná mzda však klesla o 4,5 percenta. Naposledy sme zaznamenali pokles reálnej mzdy bezprostredne po finančnej kríze, teda v rokoch 2011 a 2012,“ priblížili štatistici.

Najhoršie dopadli pracovníci v zdravotníctve

Priemerné zárobky vzrástli nominálne vo všetkých sledovaných odvetviach ekonomiky, tempu inflácie však nedokázalo odolať žiadne. Reálne mzdy sa za celý rok 2022 najviac znížili pracujúcim v zdravotníctve a sociálnej pomoci o 9,1 percenta a v odvetví vzdelávania o 7,2 percenta.

21. augusta 2024 o 16:20 Čas čítania 4:30 Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil Obchádzanie sankcií voči Rusku? Slovenský vývoz do viacerých krajín sa po začiatku vojny zdvojnásobil

Naopak, najmenej poklesli reálne mzdy v umení, zábave a rekreácii o 0,4 percenta a v stavebníctve o 1 percento. Priemysel vykázal nominálny rast miezd na úrovni 6,5 percenta, reálne však platy v tomto odvetví klesli o 5,6 percenta.

Aj v roku 2022 bola priemerná mzda podľa štatistikov nad celoslovenským priemerom iba v Bratislavskom kraji, a to na úrovni 1 599 eur. Vo všetkých ôsmich krajoch priemerný hrubý zárobok medziročne vzrástol a prvýkrát sa na celoročnej úrovni dostal nad 1 000 eur. Regiónom s najnižšou priemernou mzdou 1 011 eur stále zostáva Prešovský kraj.

„Reálne mzdy klesli najmenej v Banskobystrickom kraji o 3,3 percenta a najviac v Prešovskom kraji o 6,2 percenta,“ uzavrel úrad.

Ilustračné foto.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Unsplash/Sara Kurfeß
Domov
Zdieľať
Diskusia