Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
3. marca 2023 o 11:23
Čas čítania 1:08

Slováci minulý rok v priemere zarábali viac, ako kedykoľvek predtým, oznámil štatistický úrad. Reálna mzda však rázne klesla

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

V piatok o aktuálnej situácii v ekonomike informoval Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Miera nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v 4. kvartáli minulého roka 6 percent. Medziročne tak bola nižšia o 0,5-percentuálneho bodu. V priemere za celý rok klesla nezamestnanosť na 6,1 percenta, v roku 2021 dosahovala ešte 6,8 percenta. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad SR.

Prudko sa zvyšujúca inflácia minulý rok však znehodnotila priemernú mzdu na Slovensku o 4,5 percenta. Reálny pokles mzdy zaznamenalo všetkých osem krajov a inflácii nedokázalo čeliť ani jedno odvetvie ekonomiky na Slovensku.

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR dosiahla vlani 1 304 eur, čo bolo medziročne o 7,7 percenta viac. Tempo rastu zrýchlilo o 0,8-percentuálneho bodu. „Reálna priemerná mzda však klesla o 4,5 percenta. Naposledy sme zaznamenali pokles reálnej mzdy bezprostredne po finančnej kríze, teda v rokoch 2011 a 2012,“ priblížili štatistici.

Najhoršie dopadli pracovníci v zdravotníctve

Priemerné zárobky vzrástli nominálne vo všetkých sledovaných odvetviach ekonomiky, tempu inflácie však nedokázalo odolať žiadne. Reálne mzdy sa za celý rok 2022 najviac znížili pracujúcim v zdravotníctve a sociálnej pomoci o 9,1 percenta a v odvetví vzdelávania o 7,2 percenta.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Naopak, najmenej poklesli reálne mzdy v umení, zábave a rekreácii o 0,4 percenta a v stavebníctve o 1 percento. Priemysel vykázal nominálny rast miezd na úrovni 6,5 percenta, reálne však platy v tomto odvetví klesli o 5,6 percenta.

Aj v roku 2022 bola priemerná mzda podľa štatistikov nad celoslovenským priemerom iba v Bratislavskom kraji, a to na úrovni 1 599 eur. Vo všetkých ôsmich krajoch priemerný hrubý zárobok medziročne vzrástol a prvýkrát sa na celoročnej úrovni dostal nad 1 000 eur. Regiónom s najnižšou priemernou mzdou 1 011 eur stále zostáva Prešovský kraj.

„Reálne mzdy klesli najmenej v Banskobystrickom kraji o 3,3 percenta a najviac v Prešovskom kraji o 6,2 percenta,“ uzavrel úrad.

Ilustračné foto.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Unsplash/Sara Kurfeß
Domov
Zdieľať
Diskusia