Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
3. marca 2023 o 7:20
Čas čítania 1:00

Vystrašený lesník musel pri Banskej Bystrici postreliť medveďa, ktorý sa naňho vyrútil. Ochranári teraz varujú Slovákov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ochranári upozorňujú ľudí, že v dôsledku miernej zimy v niektorých regiónoch Slovenska sa medvede už prebudili.

Nad obcou Horný Harmanec v okrese Banská Bystrica došlo v pondelok 27. februára k stretu lesného pracovníka a jeho syna s medveďom.

Zamestnanec banskobystrických mestských lesov vyznačoval v poraste výchovný zásah, keď na nich zviera zaútočilo. V sebaobrane ho postrelil. O incidente vo štvrtok informovala manažérka pre komunikáciu Štátnej ochrany prírody SR v Banskej Bystrici Kristína Bocková s tým, že na miesto sa dostavila polícia i pracovníci Správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana, ale medveďa sa im nepodarilo dohľadať.

„Stalo sa to v členitom horskom teréne v lokalite Prašnica, kde je vysoká pravdepodobnosť výskytu medvedích brlohov. Pri neočakávanom strete s medveďom muž v sebaobrane štyri razy vystrelil z krátkej guľovej zbrane. Poranené zviera ušlo. Lesník ani syn neutrpeli zranenia,“ uviedla Bocková.

Medveď utrpel ľahšie zranenia

Ako dodala, na základe sledovanej stopy možno konštatovať ľahšie poranenie chráneného živočícha. Keďže pri ohliadke miesta sa v blízkosti našli aj stopy minuloročných mláďat, išlo pravdepodobne o vodiacu medvedicu. Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR oblasť incidentu monitoruje. Nie je predpoklad, že by medvede v tejto lokalite schádzali do obce.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Ochranári upozorňujú ľudí, že v dôsledku miernej zimy v niektorých regiónoch Slovenska sa medvede už prebudili. V miestach ich výskytu odporúčajú turistom, aby obmedzili svoj pohyb v horskom prostredí pri zhoršenom počasí, pred svitaním alebo za súmraku a vyhýbali sa miestam s obmedzeným rozhľadom a hustou vegetáciou, kde tieto zvieratá často odpočívajú.

„Pre minimalizáciu rizika stretu s medveďom je dobré na svoju prítomnosť v horách upozorniť akýmkoľvek akustickým prejavom a držať sa turistických chodníkov,“ zdôraznila ŠOP SR.

Ilustračné foto.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Oliver Ondráš/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia