Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
24. februára 2023, 14:00
Čas čítania 0:37

Británia je pripravená poslať na Slovensko svoje stíhačky, ak my pošleme Mig-29 na Ukrajinu. Má jasné podmienky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vláda už oficiálne začala rokovať o dodaní slovenských stíhačiek na Ukrajinu.

Britský minister obrany Ben Wallace vyhlásil, že Británia je ochotná poslať bojové lietadlá krajinám východnej a strednej Európy. Podmienkou je však dodanie sovietskych stíhačiek Mig-29 alebo Su-24 Ukrajine, píše The Guardian.

Británia svoje stíhačky Ukrajine nechce poslať, pretože zácvik vojakov by trval príliš dlho. Je však ochotná poslať ich na Slovensko, kde sa aktuálne rokuje o dodaní strojov Mig-29 na Ukrajinu. 

„Ak ich chcú poskytnúť, môžeme použiť svoje bojové lietadlá, aby sme ich nahradili a zabezpečili im tak bezpečnosť,“ povedal Wallace. Poskytnutím britských stíhačiek by tak zostal slovenský vzdušný priestor chránený. Už dnes ho pritom chránia naši susedia z V4.

Slovensko je podľa premiéra Eduarda Hegera a ministra obrany Jaroslava Naďa ochotné poskytnúť stíhačky Mig-29 Ukrajine. „Vyradené Mig-29 môžu zachrániť nevinné životy,“ uviedol Heger.

Spoločne s Naďom vysvetľovali, že ruské stíhačky už Slovenská republika nedokáže využívať. Za najlepšiu alternatívu preto považujú poskytnutie vyradených migov na Ukrajinu, kde by stroje mohli spojazdniť a využiť pri obrane krajiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia