Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Florián Meričko TASR
21. februára 2023, 18:20
Čas čítania 1:15

Spieval, keď Kotleba rozdával šeky na 1488 eur. Extrémistický hudobník sa pýta na slobodu, kolovraty vidí ako symboly slnka

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V minulosti vystúpil aj na udalosti, kde Marian Kotleba rozdával šeky na 1488 eur.

Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica v utorok pojednával kauzu obžalovaného hudobníka Jaroslava Pagáča, v ktorej ho pôvodne odsúdil za extrémizmus na úhrnný štvorročný trest odňatia slobody. Najvyšší súd SR však rozsudok zrušil a minulý rok v septembri vrátil kauzu späť na ŠTS.

Súd predtým uznal Jaroslava Pagáča za vinného zo zločinu výroby a rozširovania extrémistických materiálov, ale podľa jeho obhajcu Adama Puškára ho odsúdil za extrémistickú skupinu, ktorá neexistovala, a za výrobu materiálov, ktoré extrémistickými nie sú. Opätovne žiadal oslobodenie svojho klienta spod obžaloby a prišiel aj s ďalšími návrhmi na doplnenie dokazovania. Proces bude pokračovať.

„Výroba extrémistického materiálu má spočívať vo vyobrazovaní symbolu čierneho slnka a kolovratu, čo je staroslovanský a starogermánsky symbol slnka. Za to dostal môj klient štyri roky natvrdo,“ uviedol obhajca.

„NS SR však povedal, že extrémistická skupina sa nepreukázala a súd sa má vyrovnať s jednotlivými symbolmi, či sú alebo nie sú extrémistické, ale platiť to musí pre každého, teda bez ohľadu na používateľa. Nemôže byť tento symbol raz extrémistický a raz nie, buď to platí pre každého, alebo pre nikoho,“  konštatoval Puškár. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

V súvislosti s Jaroslavom Pagáčom znalci označili symboly za extrémistické. Súdu doložil viaceré prípady ich legálneho použitia v Nemecku, na Slovensku alebo v Česku z bižutérií, čajovní, obchodov či z počítačových hier.

Extrémistické materiály šíril aj na internete

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu spolu na štyri fyzické osoby a jednu právnickú. V roku 2017 sa údajne spolčili s cieľom zabezpečenia výroby, ako i rozširovania extrémistických materiálov prostredníctvom internetu na sociálnej sieti.

Výrobu a potlač rôzneho oblečenia s tematikou pravicového extrémizmu zabezpečoval aj s manželkou a ďalšími osobami. Prostredníctvom sociálnej siete ponúkali oblečenie, CD nosiče a prívesky s extrémistickým obsahom.

Hudobník, ktorý vystupoval pod umeleckým menom Reborn, mal blízko aj k šéfovi extrémistického hnutia ĽSNS. Zúčastnil sa aj na udalosti, na ktorej Marian Kotleba rozdával šeky v hodnote 1488 eur, za ktoré ho neskôr odsúdili.

Pagáč
Zdroj: Youtube/Reborn
Domov
Zdieľať
Diskusia