Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
27. januára 2023, 14:03
Čas čítania 0:44

Tvrdo doplatili na sankcie. Zisk ruských bánk sa minulý rok prepadol až o 90 %, teraz hľadajú spôsoby záchrany

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Situáciu na trhu spôsobili západné sankcie voči ruskému finančnému systému.

Zisk ruských bánk sa v minulom roku prepadol približne o 90 percent na 2,9 miliardy USD. Informáciu priznala ruská centrálna banka. Rozsiahle západné sankcie voči ruskému finančnému systému a odlev vkladateľov výrazne zhoršili vyhliadky ruských finančných inštitútov. 


Západ zablokoval niekoľkým kľúčovým ruským bankám prístup do medzinárodného platobného systému SWIFT krátko po ruskom útoku na Ukrajinu a najväčšie ruské finančné inštitúty, ako sú Sberbank a VTB, museli ukončiť činnosť vo väčšine Európy.

„Nie všetky banky však dokázali úplne zmazať straty zo začiatku roka, pričom niektoré inštitúty ukončili rok s výraznými stratami,“ uviedla ruská centrálna banka vo svojej správe o domácom bankovom sektore. Dodala, že na konci roka bolo neziskových 104 bánk, pričom ešte v polovici roka 2022 ich bolo 130.

Rusko sa začalo orientovať na Východ 

Rusko, na ktoré po invázii na Ukrajinu uvalil Západ rozsiahle sankcie, sa snaží preorientovať a buduje čoraz užšie vzťahy s krajinami, ako sú Čína a India.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Moskva preto zintenzívňuje úsilie o zníženie expozície voči americkému doláru a iným takzvaným nepriateľským menám. Podľa centrálnej banky sa portfólio úverov bánk v cudzej mene v roku 2022 znížilo o 18,2 percenta alebo o 30,2 miliardy USD.

Domov
Zdieľať
Diskusia