Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
20. januára 2023, 15:41
Čas čítania 0:40

Cena tejto investičnej komodity ide hore ako raketa. V roku 2023 môže dosiahnuť deväťročné maximum

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Cena striebra v obdobiach vysokej inflácie rástla naprieč históriou rýchlejšie ako cena zlata.

Ceny striebra by počas roka 2023 mohli dosiahnuť deväťročné maximum, keď by sa jeho cena priblížila k hranici 30 dolárov za uncu. Dôvodom rýchleho rastu ceny sú nedostatočné zásoby striebra, ako aj jeho tendencia rásť počas období vysokej inflácie na hodnote rýchlejšie ako zlato, uvádza portál CNBC.com vo svojej analýze. 

Striebro sa za cenu 30 dolárov za uncu obchodovalo naposledy vo februári 2013. Podľa slov generálnej riaditeľky ABC Bullion Janie Simpson dokáže striebro v obdobiach vysokej inflácie vygenerovať zisky aj 20 % ročne.

Strieborná investičná tehlička.
Strieborná investičná tehlička. Zdroj: Unsplash/Scottsdale Mint

Ďalším dôvodom, prečo je striebro obľúbeným investičným nástrojom, je aj jeho relatívne nízka cena. Aktuálne sa jeho cena za uncu podľa portálu BullionVault pohybuje na úrovni 23,89 dolára. Na porovnanie, cena zlata je aktuálne na úrovni 1 935 dolárov za uncu, uvádza portál Macrotrends


Spotové ceny striebra dosiahli rekordné maximum na úrovni 49,45 amerického dolára v roku 1980 na pozadí 13,5 % miery inflácie. Išlo o obrovský nárast na cene, keďže len pred štyrmi rokmi, teda v roku 1976, sa striebro obchodovalo na úrovni 4 doláre za uncu.

Domov
Zdieľať
Diskusia