Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktória Ševelová
19. januára 2023, 21:51
Čas čítania 0:38

Vedci po 500 rokoch vyriešili záhadu, ktorú si všimol Leonardo Da Vinci

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

„Leonardov paradox“ je jav, ktorý si všimol Leonardo da Vinci pri pozorovaní vzduchových bublín vo vode.

Po viac ako 500 rokoch sa podarilo objasniť jav nazývaný „Leonardov paradox“. Ide o jav, ktorý spozoroval Leonardo da Vinci. Všimol si, že niektoré vzduchové bubliny, ktoré sa vznášajú vo vode, sa nezvyčajne točia do špirály alebo vo vode kľučkujú namiesto toho, aby stúpali rovno k hladine. 

Po celé stáročia nikto nevedel vysvetliť tieto zvláštne pohyby vo vode, až doteraz. Podľa štúdie uverejnenej v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences dvojica vedcov uviedla, že túto záhadu konečne vyriešila. Informoval o tom server Vice

Vedci vytvorili nové simulácie, ktoré zodpovedajú presným meraniam tohto javu. Výsledky naznačujú, že bubliny môžu dosiahnuť kritický polomer, ktorý ich v dôsledku interakcií medzi prúdením vody okolo nich a jemnými deformáciami ich tvarov posúva do nových a nestabilných dráh. 

„Pohyb bublín vo vode zohráva ústrednú úlohu pre celý rad prírodných javov od chemického priemyslu až po životné prostredie,“ uviedli v štúdii autori Miguel Herrada a Jens Eggers, ktorí sa zaoberajú fyzikou tekutín na Bristolskej univerzite. 

Domov
Zdieľať
Diskusia