Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. januára 2023, 7:30
Čas čítania 0:48

Novozélandská premiérka prekvapivo odstúpila z funkcie. Dôvod je až neuveriteľne ľudský

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ardernová sa vo veku 37 rokov stala najmladšou premiérkou na svete, zvolená bola v roku 2017. O rok neskôr sa stala druhou zvolenou svetovou líderkou, ktorá v úrade porodila.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vo štvrtok prekvapivo oznámila, že odstupuje. Vo funkcii predsedníčky vlády podľa vlastných slov skončí najneskôr 7. februára. O znovuzvolenie sa už následne uchádzať nebude. Parlamentné voľby sa na Novom Zélande majú konať 14. októbra. 

Ardernová svoju rezignáciu ohlásila na výročnom zasadnutí predsedníctva svojej liberálnej Novozélandskej strany práce, pričom povedala, že na vykonávanie tejto práce už nemá dostatočnú kapacitu. „Je čas,“ povedala podľa denníka The Guardian.


„Odchádzam, pretože takto privilegovaná úloha so sebou nesie zodpovednosť. Zodpovednosťou je vedieť, kedy ste tou správnou osobou na vedenie (krajiny) a kedy nie. Viem, čo táto práca vyžaduje a už nemám dostatočnú kapacitu na to, aby som ju robila dobre,“ povedala Ardernová. Objasnila, že už v lete premýšľala nad tým, či má dostatok energie na to, aby vo svojej funkcii pokračovala, a napokon dospela k tomu, že nie.

Ardernová sa vo veku 37 rokov stala najmladšou premiérkou na svete, zvolená bola v roku 2017. O rok neskôr sa stala druhou zvolenou svetovou líderkou, ktorá v úrade porodila. Na čele novozélandskej vlády stála v čase teroristického útoku na mešity v Christchurchi či výbuchu novozélandského ostrovného vulkánu White Island. Svoju krajinu Ardernová úspešne previedla aj pandémiou koronavírusu, no jej popularita doma v posledných mesiacoch klesala. 

Jacinda Ardernová Ardern Nový Zéland premiérka
Zdroj: Jacinda Ardernová (Facebook)
Domov
Zdieľať
Diskusia