Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. januára 2023, 19:48
Čas čítania 1:25

Priemerné ceny za obed na Slovensku už prekročili 8 eur. Najviac platia v reštauráciách ľudia v Košickom kraji

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Obedy na Slovensku sú najdrahšie v histórii.

Priemerné platby za obedy v reštauráciách prekročili v decembri prvýkrát na celom Slovensku osem eur. V novembri sa tak stalo len v troch krajoch. Priemerný účet za celý minulý rok presiahol 7,6 eura, kým v roku 2021 to bolo 7,05 eura.

Ukazujú to najnovšie dáta TRC indexu spoločnosti Edenred. Do platieb stravovacou kartou sú zarátané vždy celé útraty za jedlo, občerstvenie alebo kávu. 

Najviac, 8,82 eura, platili v poslednom mesiaci minulého roka za obedy ľudia v Košickom kraji. Na druhej priečke sa umiestnili Trnavský a Žilinský kraj (zhodne po 8,71 eura). Nasledujú Nitriansky (8,67 eura), Prešovský (8,52 eura), Banskobystrický (8,41 eura), Trenčiansky (8,22 eura) a Bratislavský kraj (8,05 eura).

„Vláda síce schválila zvýšenie príspevku na stravu, ktorý je od januára 6,80 eura, ale táto suma nestačí na plnohodnotné teplé jedlo. Z našich prieskumov zároveň vyplýva, že pri raste cien majú ľudia tendenciu šetriť na kvalite jedla,“ povedala Lívia Bachratá zo spoločnosti Edenred.

jedlo obedy fast food burger king reštaurácie
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Dôsledky takéhoto šetrenia môžu mať podľa nej tzv. dominový efekt. „A to od zvýšenej chorobnosti a zníženej výkonnosti ľudí až po zvýšené náklady zamestnávateľov aj štátu. Z našich skúseností vyplýva, že zamestnávatelia môžu výškou príspevku do veľkej miery ovplyvňovať kvalitu stravy, a teda aj kvalitu života svojich zamestnancov,“ doplnila.

28. marca 2024, 8:45 Čas čítania 0:44 Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej

Medziročné porovnanie dát takisto ukazuje, že za posledných 12 mesiacov stúpla výška platieb za obedy v reštauráciách najviac v Trenčianskom kraji, a to až o 61 %. V decembri 2021 tam totiž účty za obed dosahovali 5,1 eura. Najmenší medziročný rozdiel bol zaznamenaný v Bratislave, kde platby stúpli len o 5 %.

Podobné to bolo aj pri pohľade na výšku platieb za posledných šesť mesiacov. Od júna stúpli najviac v Trenčianskom kraji (49 %) a najmenej v Bratislavskom (10 %), kde výška účtov v prvom polroku 2022 dokonca klesala.

Vlaňajšok zároveň priniesol celoslovenské dorovnanie cien obedov. Kým v decembri 2021 bol nominálny rozdiel v platbách medzi jednotlivými krajmi aj vyše dvoch eur, v poslednom mesiaci roka 2022 to bolo už len 77 centov.

„Rozdiel v príjmoch v jednotlivých krajoch však zostal nezmenený. Nedá sa očakávať, že zníženie DPH pre gastrosektor prinesie zásadné zníženie cien. Čo však nemožno vylúčiť, je zhoršenie pracovnej výkonnosti a zdravia zamestnancov, ak sa nebudú plnohodnotne stravovať,“ dodala Bachratá.

Domov
Zdieľať
Diskusia