Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
12. januára 2023, 16:18
Čas čítania 0:47

Blízko centra Bratislavy vznikne nová obytná štvrť. Pýšiť by sa mala všetkým, čo moderný človek potrebuje pre život

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Štúdiu pre toto územie bude tvoriť Metropolitný inštitút Bratislavy.

V bratislavskej oblasti Mlynské nivy vznikne nová obytná štvrť. Výhodami pre budúcich obyvateľov by mali byť blízka dostupnosť centra, ale aj dobrá občianska vybavenosť, informuje Metropolitný inštitút Bratislavy.

V málo využívanom území má vzniknúť projekt na princípoch 15-minútového mesta. Do výzvy hlavného mesta sa zapojilo viacero vlastníkov pozemkov v tomto areáli.

Hlavným dôvodom pre vznik novej štvrte má byť zvýšenie dostupnosti bývania v Bratislave. Historicky je to prvá príležitosť, pri ktorej môžu všetky zainteresované strany vyjsť v ústrety záujmom pôvodných majiteľov, ale aj širokej verejnosti.

Priemyselný areál na Mlynských nivoch.
Navrhované územie novej štvrti. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Spolupráca mesta so súkromníkmi

„V tvorbe mestskej urbanistickej štúdie zlaďujeme záujmy súkromných developerov spolu s verejným záujmom na kvalitnú občiansku vybavenosť, infraštruktúru či zeleň a vidím veľký potenciál na nastavenie lepšej spolupráce so súkromným sektorom pri tvorbe nových štvrtí či územných celkov,“ povedal riaditeľ Metropolitného inštitútu Bratislavy Ján Mazúr.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Mazúr dodal, že by sa vďaka tejto spolupráci zabránilo vzniku veľkého množstva súkromných projektov v tesnej blízkosti. To by mohlo narušiť celú koncepciu štvrte.

Vznik novej štvrte by priniesol viaceré výhody pre občanov hlavného mesta. Dostupné by boli nové školy, sociálne a zdravotné zariadenia, ale aj rekreačné parky. Pripomienky na zverejnený návrh zadania môžu dotknuté subjekty a verejnosť posielať od 9. januára do 7. februára 2023.

Domov
Zdieľať
Diskusia