Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. januára 2023, 8:34
Čas čítania 0:49

Európa začína mať strach z nového nebezpečného subvariantu covidu-19. Dúfajme, že prežijeme zimu skôr, než príde, hovorí Nemecko

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Obavy vyjadrila aj Svetová zdravotnícka organizácia.

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach vo štvrtok vyjadril znepokojenie nad novým subvariantom koronavírusu XBB.1.5, ktorý bol objavený v októbri. Uviedol to na svojom Twitteri. 


„Dúfajme, že sa nám podarí prežiť zimu ešte skôr, než sa tu nový variant rozšíri,“ uviedol Lauterbach, pričom poukázal na šírenie XBB.1.5 najmä na severovýchode Spojených štátov. Dodal, že nový variant spôsobil v tejto oblasti zvýšený počet hospitalizovaných pacientov.


„Monitorujeme, či sa XBB.1.5 v Nemecku nachádza a ako rýchlo sa šíri,“ vyhlásil minister.


Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb odhaduje, že subvariantom koronavírusu XBB.1.5 sa v poslednom týždni roka 2022 infikovalo približne 40,5 percenta zo všetkých nových prípadov nákazy v USA. Určité obavy z nového variantu vyjadrila aj Svetová zdravotnícka organizácia.


Subvariant omikronu XBB.1.5, ktorý bol objavený vlani v októbri, je nákazlivejší než všetky predošlé verzie koronavírusu. Uviedla to technická riaditeľka WHO pre COVID-19 Maria Van Kerkhoveová.


Podľa genetického rozboru sa subvariant šíri najmä v Európe a Spojených štátoch amerických, pričom ho zaznamenali už v 29 krajinách sveta.

Domov
Zdieľať
Diskusia