Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
11. januára 2023, 14:30
Čas čítania 3:59

Koľko stojí život v Thajsku alebo Karibiku? V niektorých exotických destináciách si vystačíš aj so slovenským platom

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené
Koľko stojí život v Thajsku alebo Karibiku? V niektorých exotických destináciách si vystačíš aj so slovenským platom
Zdroj: Unsplash / Dion Tavenier

Stále viac firiem ponúka možnosť pracovať remote v podstate z ktoréhokoľvek kúta sveta. Ktoré exotické destinácie sú lákadlom pre digitálnych nomádov a vystačil by si si v nich aj so slovenským platom?

Santorín, Karibik alebo rušný Bangkok sú synonymami vysnívaných dovolenkových destinácií. Vedel si však, že mesačné náklady na spomínaných miestach nemusia presiahnuť hranicu 1 000 eur a môžeš v nich bez problémov fungovať so svojím slovenským platom?

Vybrali sme pre teba šesť miest, ktoré sú lákadlom pre digitálnych nomádov z celého sveta. Ak ti na tvoju prácu stačí notebook a internetové pripojenie a nemusíš chodiť do kancelárie, môžeš sa zbaliť a tráviť celé mesiace v exotike aj bez navýšenia svojho bežného rozpočtu. 

V Refresheri sa pravidelne venujeme aktuálnemu dianiu v ekonomike nielen u nás, ale aj vo svete. Ak sa chceš dostať ku všetkým článkom bez obmedzení a podporiť našu prácu, staň sa členom klubu Refresher+.

Hočiminovo Mesto, Vietnam

O vietnamskom meste sa hovorí, že má rovnaký počet motoriek ako obyvateľov, ktorých je 9 miliónov. Hočiminovo Mesto alebo inak známe aj pod názvom Saigon sa stalo rajom digitálnych nomádov z niekoľkých dôvodov. Nočný život, príroda, jedny z najkrajších pláží sveta na dosah a veľmi nízke ceny. 


Najdrahšou položkou pri ceste do Vietnamu je letenka, ktorá stojí v priemere 800 eur. Na vstup do krajiny potrebuješ víza, ktoré si vybavíš buď na vietnamskej ambasáde v Bratislave, alebo registráciou na www.myvietnamvisa.com. 


Mesačný prenájom jednoizbového bytu v úplnom centre stojí podľa údajov z portálu Numbeo okolo 320 eur. Okrem nižšej ceny nájmu v porovnaní s Bratislavou ponúka Vietnam aj neporovnateľne nižšie ceny jedál v reštaurácii, alkoholu alebo potravín. Z hlavného mesta sa navyše dostaneš letecky za pár desiatok eur na najväčší ostrov krajiny Phu Quoc alebo do gastro mekky Hanoja. 

Bangkok, Thajsko

Ďalším miestom juhovýchodnej Ázie, kde sa oplatí prežiť pár mesiacov so slovenským platom, je Bangkok. Ak plánuješ stráviť v Thajsku menej ako 30 dní, nemusíš žiadať ani o víza. Ak áno, požiadaš o ne na Veľvyslanectve Thajského kráľovstva vo Viedni alebo na honorárnom konzuláte v Bratislave.


Bangkok obsahuje všetko, čo chceš od pobytu v exotike. Ázijské streetfoody, divoký nočný život, cestovanie po celej krajine za pár eur a nekonečné objavovanie pláží s bielym pieskom. 


Ceny prenájmov sú oproti Saigonu vyššie a za jednoizbák v centre zaplatíš okolo 570 eur. Dôležité však je, že ostatné položky ako jedlo alebo náklady na cestovanie sú takmer rovnako nízke. Kdekoľvek sa naješ do troch eur, liter benzínu stojí okolo eura a pravú thajskú masáž si môžeš dopriať ani nie za desať dolárov.

Santa Marta, Kolumbia

Kolumbia sa po juhovýchodnej Ázii stala ďalším obľúbeným miestom, z ktorej sa dá pracovať na pláži s bielym pieskom online, a za slovenský plat si tam človek žije na vysokej nohe. Bonusom je, že pokiaľ v krajine nezostaneš viac ako 90 dní, nepotrebuješ ani žiadať o víza.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 128439 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Na ktorom európskom ostrove si užiješ azúrové more a za mesačný prenájom nezaplatíš ani 500 eur.
  • V ktorej krajine stojí liter benzínu ani nie 50 centov a pivo menej ako 1 euro.
  • Na ktorom ostrove v Karibiku nájdeš lacnejšie prenájmy.
Domov
Zdieľať
Diskusia