Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Eduard Starkbauer
1. januára 2023, 11:31
Čas čítania 1:13

Začal platiť nový rozpočet. Najväčšie zmeny sa dotknú každého Slováka

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Schválenie zákone o štátnom rozpočte sprevádzali v decembri vášne a nezhody.

Dnešným dňom začína platiť nový štátny rozpočet. Celkové príjmy štátneho rozpočtu majú tento rok predstavovať 26,699 miliardy eur a výdavky 35,041 miliardy eur. Hotovostný schodok rozpočtu je preto stanovený na 8,3 miliardy eur.

Celkové príjmy verejnej správy by mali v tomto roku dosiahnuť 50,579 miliardy eur a výdavky 58,451 miliardy eur, s deficitom na úrovni 7,9 miliardy eur. Deficit verejných financií by tak mal z vlaňajších takmer 5 % tento rok vzrásť na 6,44 %. HDP Schodok očistený o dočasné vplyvy má dosiahnuť 3,1 % HDP.

Trvalo sa znižuje daň z pridanej hodnoty pre služby v sektore gastra a v turistickom sektore. DPH sa od začiatku roka trvalo znižuje z doterajších 20 % na 10 % pre reštauračné a stravovacie služby, ubytovacie služby, prepravu lanovkami a lyžiarskymi vlekmi, prevádzku športových zariadení, služby fitnescentier, ako aj služby súvisiace s prevádzkou umelých kúpalísk. Naopak, od februára sa zvýši odvod z hazardných hier z 22 % na 27 %. Zdanenie liehu sa od 1. apríla zvýši o 30 %.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Zavádza sa tiež mimoriadny solidárny príspevok zo ziskov rafinérií. Firmy, ktoré vytvárajú aspoň 75 % svojho obratu z hospodárskej činnosti v odvetví ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií, zaplatia tento rok solidárny príspevok z vyšších ziskov. Jeho sadzba mala byť pôvodne 70 %, nakoniec ju poslanci znížili na 55 %.


V súvislosti s energetickou krízou rozpočet počíta s výdavkami na kompenzačné opatrenia v celkovom objeme 3,4 miliardy eur. Tie sú rozdelené medzi viaceré rezorty, napríklad ministerstvo hospodárstva a práce.


Priamo v zákone o štátnom rozpočte je určený limit verejných výdavkov na tento rok, a to vo výške 41,321 miliardy eur. Počas roka môže byť nahradený limitom vypočítaným Radou pre rozpočtovú zodpovednosť.

Rozpočet schválila Národná rada SR dva dni pred Vianocami. Dohode na podpore rozpočtu predchádzal avizovaný a dnes už dokonaný koniec Igora Matoviča na poste ministra financií. Zo 136 poslancov za rozpočet v decembri hlasovalo až 93. Prešiel teda ústavnou väčšinou.

Domov
Zdieľať
Diskusia