Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. decembra 2022, 6:43
Čas čítania 0:44

Slovenská ekonomika môže v budúcom roku rásť, no vysokej inflácie sa zrejme nezbavíme až do roku 2024. NBS predstavila prognózu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dosah vojny na Ukrajine predstavuje najväčšie riziko pre ekonomiku.

Ekonomika Slovenskej republiky by v roku 2023 mohla vzrásť o 1,5 % a v roku 2024 o 3 %. Priemerná inflácia v budúcom roku by mala dosiahnuť úroveň 10 %, pričom v roku 2024 by mohla byť okolo úrovne 9 %. Uviedol to v utorok pri predstavení prognózy na tlačovej konferencii Ekonomický vývoj a menový vývoj – zima 2022 guvernér NBS Peter Kažimír za účasti viceguvernéra NBS Ľudovíta Ódora.

„Predpokladáme, že tento rok skončíme s priemernou infláciou okolo 12 %. Priemerná inflácia v budúcom roku by mala dosiahnuť iba 10 %, čo je významný rozdiel oproti jesennej prognóze. V ďalších rokoch to stále nevidíme ružovo, v roku 2024 by priemerná inflácia mala byť niekde okolo úrovne 9 %,“ spresnil Kažimír.

Podľa prognózy NBS vládne opatrenia v oblasti cien energií budú v budúcom roku účinne brániť prepadu životnej úrovne obyvateľstva. Vládne opatrenia zamedzujú výraznému nárastu životných nákladov pre domácnosti, čím pravdepodobne odvrátia pokles ekonomiky, reálnych príjmov a kúpyschopnosti obyvateľstva. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Vládne zásahy však majú podľa odhadu centrálnej banky cenu v podobe ťarchy na verejné financie. Verejný dlh by sa mal podľa prognózy NBS v nasledujúcich rokoch aj bez ďalších opatrení držať blízko hranice 60 % hrubého domáceho produktu.

Domov
Zdieľať
Diskusia