Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
13. decembra 2022, 8:44
Čas čítania 4:27

Fico tvrdí, že mu Matovič dnes ráno navrhol dohodu na predčasných voľbách

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sme sledovali udalosti v súvislosti s hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera.

• Richard Sulík vyzbieral 30 hlasov na zvolanie mimoriadnej schôdze za pomoci poslancov Hlasu-SD. V tomto článku si môžete prečítať dôvody aj reakciu premiéra Eduarda Hegera. 

• Martin Borguľa opustil klub Sme rodina, ak Mikulec nepodá demisiu, zahlasuje za. Za vyslovenie nedôvery budú hlasovať aj Slavěna Vorobelová a Ján Krošlák.

• Hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa posúva na štvrtok (15. 12.) na 17.00 h.

12:47 – Predseda Smeru-SD Robert Fico na tlačovej konferencii po posunutí hlasovania o páde vlády vyhlásil, že mu Igor Matovič ponúkol dohodu na predčasných voľbách. Konať by sa mali v septembri 2023. Fico vylúčil, že sa bude dohodovať s Igorom Matovičom.

12:15 – Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka sa počas nasledujúcich dvoch dní otvára priestor na to, aby Igor Matovič podal demisiu. Na postoji všetkých 20 poslancov strany Sloboda a solidarita sa napriek tomu nič nezmení a všetci budú hlasovať za pád vlády Eduarda Hegera. 

11:58Hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde sa posúva na štvrtok (15. 12.) na 17.00 h. Poslanci Národnej rady (NR) SR o tom rozhodli v utorok napoludnie, keď odsúhlasili procedurálny návrh predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoša. Odôvodnil to potrebou vytvoriť priestor na rokovania o riešení vzniknutej krízy vrátane možnosti volieb. 

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Keď po hlasovaní vypli mikrofóny, Boris Kollár Richardovi Sulíkovi povedal, že nemá zmysel hlasovať o rozpočte. „Nič, ani rozpočet. Keď padne vláda, načo pôjde rozpočet?“ povedal Kollár Sulíkovi.

NR SR
Zdroj: NR SR

11:54 – Poslanec Juraj Šeliga chcel dať návrh, aby sa hlasovanie o odvolaní vlády posunulo na ďalšiu riadnu schôdzu v januári. Boris Kollár ho upozornil, že nemôže presunúť tento bod na inú schôdzu, presúvať návrhy môže bez súhlasu ostatných klubov iba v rámci aktuálnej schôdze. 

11:45 – Poslanec Martin Borguľa, ktorý dnes opustil poslanecký klub Sme rodina, tvrdí, že jeho stretnutie s predsedom vlády Eduardom Hegerom sa nekonalo. Informovala o tom novinárka Gabriela Kajtárová na Instagrame. 

11:17 – Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš predniesol návrh, aby mohli poslanecké kluby rokovať ešte 30 minút. Predseda parlamentu preto vyhlásil ešte polhodinovú prestávku. 

11:13 – Poslanci budú hlasovať každú chvíľu. Posledné minúty využili na rokovania.

11:00 – Do rokovacej sály postupne prichádzajú poslanci. Podľa Denníka N sú prítomní len tí, ktorí chcú hlasovať za odvolanie vlády Eduarda Hegera. 

10:54 – Poslanci Národnej rady SR zoskupení v občiansko-demokratickej platforme žiadajú premiéra Eduarda Hegera a Igora Matoviča, aby sa do poslednej chvíle usilovali o takú dohodu so stranou SaS. 


„Po tom, ako koaliční poslanci Martin Borguľa a Ján Krošlák oznámili, že budú hlasovať za pád vlády, ľuďom, ktorým záleží na tejto krajine, neostáva nič iné, iba rokovať a dohodnúť sa,“ napísali poslanci združení okolo Kristiána Čekovského.

23. marca 2024, 18:00 Čas čítania 21:11 VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivan Korčok vyhral prvé kolo prezidentských volieb VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivan Korčok vyhral prvé kolo prezidentských volieb

10:37 – Tomáš Taraba povedal, že on a dvaja ďalší poslanci Štefan a Filip Kuffa si nerozmysleli, ako budú hlasovať. Dodajú tri hlasy na odvolanie vlády Eduarda Hegera. 

10:10 – Eduard Heger sa ráno stretol s Richardom Sulíkom, výsledok tohto rokovania však nechce verejnosti prezradiť. Jana Bittó Cigániková vyhlásila, že situáciu by už nezvrátila ani demisia ministra financií Igora Matoviča. 

Eduard Heger bude o 10.30 h telefonovať Martinovi Borguľovi, ktorý plánuje hlasovať za odvolanie vlády v prípade, že minister vnútra Roman Mikulec nepodá demisiu. 

9:32 – Za pád vlády zahlasuje aj Slavěna Vorobelová, informuje Denník N. „Je pre mňa neprípustné, aby premiér Eduard Heger pri obhajobe svojej vlády a práce pred Národnou radou vyhlasoval, že jeho vláda je proukrajinská, proeurópska a tak to aj musí ostať,“ vyhlásila.

9:03 – Poslanec Martin Borguľa vystúpil z poslaneckého klubu Sme rodina. „Priatelia, pred dnešným hlasovaním o páde vlády som sa rozhodol vystúpiť z poslaneckého klubu Sme rodina. Je to moje osobné dobrovoľné rozhodnutie. Nechcem, aby moje hlasovanie vrhalo tieň na kolegov a kamarátov v našom klube.“

Borguľa dodal, že je stále pripravený podržať vládu, ale len v prípade, keď minister vnútra Roman Mikulec podá demisiu. 

8:55 – Odídenec z OĽaNO Ján Krošlák zahlasuje za pád vlády, napísal to na svojom Facebook. „Ja som sa rozhodol hlasovať za pád vlády Igora Matoviča, lebo vláda Eduarda Hegera tu nikdy nebola a Igor Matovič aj po svojom odchode z premiérskeho kresla neprestal škodiť tejto krajine,“ napísal Krošlák. 

8:53 – Igor Matovič dnes napísal status, v ktorom tvrdí, že vláda padne. „Poslanci z SaS a PS veľmi dobre vedia, že za záhadnou zmenou názoru kľúčového človeka ZA pád vlády dnes nebude nič iné ako kúpený hlas. Napriek tomu sa budú tváriť, že nič nevedia, nevidia, nepočujú. Potrebujú vyhrať a predsa nejaký hlas zabezpečený mafiou im smrdieť nemôže. Je smutné, ako si podlé činy vedia pred sebou prospechársky obhájiť.“

8:45 – Najviac otázny je hlas obvineného poslanca Sme rodina Martina Borguľu. Ten už deklaroval, že je odhodlaný hlasovať za vyslovenie nedôvery a svoje rozhodnutie by zmenil len v prípade, že by minister vnútra Roman Mikulec podal demisiu. Mikulec v pondelok oznámil, že zo svojho postu neodíde. Borguľa ešte v nedeľu avizoval, že má vysoké horúčky, na hlasovanie sa však podľa svojich slov dostaví.

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

8:25 – Slavěna Vorobelová zatiaľ stále nepovedala, ako bude hlasovať, aj keď je už podľa svojich slov rozhodnutá. Vraj to plánuje oznámiť na Facebooku ešte pred hlasovaním o 11.00 h. „Áno, už som rozhodnutá a viem, ako budem hlasovať. Zverejním to však až zajtra pred hlasovaním. Robím to takto preto, aby som sa nedala zastrašovať ani z koalície, ani opozície,“ povedala včera pre SME.  

Sulík Heger
Zdroj: TASR/Martin Baumann

8:10 – Za vyslovenie nedôvery sú strany SaS, Hlas-SD, Smer-SD, ĽSNS, Republika aj tarabovci. Zatiaľ nie je jasné, či budú hlasovať za aj poslanci Tomáš Valášek z PS a Martin Borguľa zo Sme rodina, aj keď to vopred deklarovali. Rovnako je otázne, ako zahlasujú Slavěna Vorobelová a Martin Čepček. Za vyslovenie nedôvery musí zahlasovať aspoň 76 poslancov.

Tomáš Valášek už povedal, že bude hlasovať za odvolanie. „Zahlasujem za vyslovenie nedôvery vláde. Už pred mesiacmi, keď začala spolupracovať s odídencami z ĽSNS, som jasne povedal, že jej pokračovanie začína ohrozovať demokraciu na Slovensku. Riziko príchodu Roberta Fica s fašistami k moci časom neklesá, naopak,“ skonštatoval Valášek. 

 

8:00 – Strana Richarda Sulíka sa s opozíciou pokúsi v utorok v parlamente odvolať vládu Eduarda Hegera. Predseda SaS uviedol 4 hlavné dôvody, v dôsledku ktorých s poslancami Hlasu-SD vyzbierali 30 podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze.

19. marca 2024, 12:30 Čas čítania 7:27 Pellegrini si predvolebnú návštevu Moskvy v roku 2020 vybavil cez Orbána Pellegrini si predvolebnú návštevu Moskvy v roku 2020 vybavil cez Orbána

Tvrdí, že vláda generuje chaos a nie je schopná brániť sa nápadom Igora Matoviča, že OĽaNO už nie je protikorupčným hnutím a pomáha Smeru v raste preferencií a zablokovala zmenu paragrafu 363. Premiérovi vyčítajú, že nekoná, a vadí im, že koalícia pretláča cez parlament veci v zrýchlenom konaní a s hlasmi extrémistov.

Premiér Eduard Heger odmieta argumenty opozície na pád vlády. SaS pripomenul sľub zo septembra 2022. „Keď ste odchádzali z našej vlády, hoci sme vás žiadali neodísť, odchádzali ste s tým, že budete konštruktívna opozícia, a tiež ste povedali, že nikdy našu vládu nepovalíte. Preto ma veľmi prekvapilo, keď ste minulý týždeň nielenže povedali, že budete hlasovať za nejaký pád vlády, ale že ste ho iniciovali,“ prihovoril sa poslancom SaS Heger.

Domov
Zdieľať
Diskusia