Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
7. decembra 2022, 8:46
Čas čítania 0:36

Páru antivaxerov dočasne odobrali na Novom Zélande dieťa. Rodičia odmietli pre dieťa transfúziu krvi od zaočkovaného darcu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Šesťmesačné dieťa bude v opatere štátu, kým sa nezotaví z operácie.

Novozélandské úrady v stredu prevzali do dočasnej starostlivosti dieťa, ktorého rodičia zablokovali život zachraňujúcu operáciu, pretože potenciálni darcovia krvi môžu byť očkovaní proti chorobe COVID-19.

Najvyšší súd v Aucklande nariadil, aby šesťmesačné dieťa bolo v čiastočnej opatere štátu, čo umožní uskutočniť operáciu na odstránenie srdcovej poruchy známej ako stenóza pľúcnej chlopne. Chirurgický zákrok bol odložený, pretože rodičia dieťaťa nechceli, aby mu bola transfúzne podaná krv, ktorá by mohla pochádzať od darcu očkovaného mRNA vakcínou.

Dieťa zostane čiastočne zverené úradom a v rukách lekárov až do svojho zotavenia sa z operácie. Rodičia zostávajú opatrovníkmi dieťaťa „na všetky ostatné účely“ a budú informovaní o stave a liečbe dieťaťa, uvádza sa v rozhodnutí súdu.

Zdravotnícke orgány zamietli žiadosť rodičov o transfúziu krvi od neočkovanej osoby s odôvodnením, že je to nepraktické a zbytočné. Novozélandská transfúzna služba nerozlišuje medzi darcami očkovanými alebo neočkovanými proti covidu, pretože použitie krvi od očkovanca pri transfúzii nepredstavuje žiadne dodatočné riziko.

Domov
Zdieľať
Diskusia