Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
4. decembra 2022, 16:05
Čas čítania 1:08

Ukrajina zosilňuje útoky v Luhanskej oblasti. S príchodom zimy sa zlepšujú podmienky na ofenzívne operácie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Všetko nasvedčuje tomu, že ukrajinská protiofenzíva v tejto oblasti zrejme naberá na sile.

Ukrajina zrejme stupňuje útoky na frontovej línii v Luhanskej oblasti. Podmienky na ofenzívne operácie v Donbase sa zlepšujú, keďže prichádza zima a s ňou zamrznutá pôda, ktorá umožňuje jednoduchší presun. Uviedol to americký vojnový inštitút a o správe informoval denník SME

Zdá sa, že ruské sily už nemajú pod kontrolou dôležitú cestu R66 medzi mestami Kreminna a Svatove. Protiofenzíva Ukrajiny v tejto oblasti podľa inštitútu s odvolaním sa na informácie z ruských vojnových blogov naberá na obrátkach. 

Generálny štáb oznámil, že ukrajinské jednotky odrazili ruský protiútok pri Červonopopivke, čo podľa amerických analytikov pravdepodobne znamená, že Ukrajinci dostali dedinu na spomínanej ceste pod kontrolu. 

Serhij Hajdaj, šéf Luhanskej oblasti, v piatok povedal, že sa má počasie na línii Kreminna – Svatove konečne zmeniť a očakáva, že ukrajinskí vojaci budú môcť čoskoro zlepšiť svoje manévre, keďže blato úplne zamrzne. Povedal tiež, že Rusi budujú novú líniu opevnenia pri Starobiľsku, asi 50 kilometrov východne od mesta Svatove.

V bojoch sa pokračuje 

Ukrajinské delostrelectvo pokračuje v útokoch na ruské jednotky a logistické centrá v Luhanskej oblasti. Ruské zdroje uviedli, že len za posledný deň raketomety HIMARS zasiahli ciele v štyroch dedinách. Pri meste Bachmut v Doneckej oblasti pokračujú boje tiež. Obe strany, Rusko aj Ukrajina, hovoria o odrazení útoku nepriateľa. Ruské sily južne od mesta zaznamenali v uplynulých dňoch čiastočné víťazstvá a postúpili na fronte o zopár kilometrov.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

V Chersonskej oblasti ukrajinské špeciálne jednotky Carlsen zverejnili fotografiu, ako na člne prekračujú rieku Dneper a vztyčujú vlajku na ľavom brehu rieky. Rieka teraz oddeľuje ukrajinské a ruské sily po tom, čo Rusko v prvej polovici novembra stiahlo svoje jednotky z pravého brehu. „Ak sa tento obmedzený ukrajinský útok (...) potvrdí, môže to Ukrajincom otvoriť cestu pre nové vojenské operácie na východnom brehu,“ uviedli analytici.

Domov
Zdieľať
Diskusia