Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
2. decembra 2022, 17:58
Čas čítania 0:42

Ľudia na Slovensku zarábajú viac ako minulý rok, ale sú chudobnejší. Štatistický úrad zverejnil dáta

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Tempu inflácie stačilo odolať len jedno odvetvie, a to umenie, zábava a rekreácia.

Mesačná mzda na Slovensku klesá už tretí štvrťrok, informuje štatistický úrad. Hoci medziročne zaznamenali v niektorých odvetviach až dvojciferný rast, ani ten nestačil na vykrytie inflácie a zdražovania. Reálna mzda medziročne klesla vo všetkých 19 sledovaných odvetviach slovenského hospodárstva.

V skutočnosti zarábame menej

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnancov počas 3. štvrťroka 2022 vzrástla medziročne o 9,4 %. Neprekonala sa tým miera inflácie, reálne ide o pokles 4 %, podobne ako predošlý štvrťrok. V odvetví, ktoré najviac postihla koronakríza – ubytovacie a stravovacie služby –, reálna mzda klesla až o 7,5 %.

priemerná mzda, štatistický úrad
Zdroj: Štatistický úrad SR

Najvýraznejší prepad reálnej mzdy na úrovni 8 až 9 % pocítili zamestnanci v oblasti nehnuteľností, administratívnych služieb a v ťažbe a dobývaní. Len minimálne (do 0,5 %) poklesli reálne mzdy pracujúcim v umení, zábave a rekreácii. Mimoriadne odmeny pomohli podobne málo klesnúť na mzdách zamestnancov verejnej služby a štátnych zamestnancov vo verejnej správe alebo vo vzdelávaní.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Vo väčšine, celkovo v 11 odvetviach, bola mzda nižšia ako v priemere za celé hospodárstvo Slovenska. Najhoršie na tom boli aj naďalej zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách (842 eur) a v ostatných činnostiach (916 eur).

Domov
Zdieľať
Diskusia