Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
30. novembra 2022, 19:14
Čas čítania 0:50

Politici reagujú na enormné zvýšenie platov lekárov: Zobrali si viac, ako mali. Nechceli sme, aby zomierali ľudia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Požiadavky odborárov hraničili s vydieraním, tvrdí Jana Bittó Cigániková.

Poslanci reagujú na schválenie navýšenia platov lekárov v parlamente. Návrh bol výsledkom rokovania vlády s Lekárskym odborovým združením.

Podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoša si lekárski odborári zobrali viac, ako mali. 

„Z princípu by to nemali dostať. Dostali nás však do takej situácie, že sme nemohli konať inak, keď sme nechceli, aby zomierali ľudia,“ skonštatoval. Poslanci OĽaNO podľa neho zahlasovali za, pretože rešpektovali dohodu medzi vládou a odborármi.


Poslankyňa Jana Bittó Cigániková po hlasovaní odsúdila osobné útoky ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) na adresu LOZ. SaS s ním podľa nej vecne súhlasí, že odmeňovanie má byť motivačné, nie plošné, i s tým, že požiadavky odborárov hraničili s vydieraním. Odmieta však jeho spôsob vyjadrovania.


Nezaradený poslanec a šéf mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini ocenil, že do návrhu sa okrem navýšenia platov lekárov dostali aj ďalšie požiadavky lekárov. Verí, že lekári tak ostanú v systéme a nemocnice budú môcť poskytovať zdravotnú starostlivosť riadne. Myslí si, že keby vláda začala rokovať s odborármi skôr, mohla byť dohoda vyváženejšia pre obe strany.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

NR SR v stredu schválila zvýšenie platov lekárov. Poslanci zároveň schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa zmení obdobie odmeňovania za odpracované roky praxe aj ostatným zdravotníkom. Predĺži sa z 20 na 30 rokov. Plénum odsúhlasilo i zmeny z výborov, týkajúce sa vzdelávania zdravotníkov.

Domov
Zdieľať
Diskusia