Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
30. novembra 2022, 17:12
Čas čítania 2:04

AKTUÁLNE: Poslanci schválili zvýšenie platov lekárov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Parlament dnes odhlasoval zvýšenie platov lekárov.

Poslanci parlamentu schválili zvýšenie platov lekárov. Rozhodli o tom v stredajšom hlasovaní. Za bolo 138 poslancov zo 139 prítomných, jeden sa zdržal.

Poslanci zároveň schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa zmení obdobie odmeňovania za odpracované roky praxe aj ostatným zdravotníkom. Predĺži sa z 20 na 30 rokov. Plénum odsúhlasilo i zmeny z výborov týkajúce sa vzdelávania zdravotníkov.


Koeficient minimálnej mzdy lekára bude od 1. januára 2023 pri atestovaných lekároch 2,5-násobku priemernej mzdy, pri neatestovaných lekároch 1,5-násobku.

Návrh na zvýšenie platov lekárov je reakciou na požiadavky Lekárskeho odborového združenia a výsledkom rokovaní vlády s lekárskymi odborármi. Zmena má podľa ministerstva zdravotníctva zabezpečiť stiahnutie hromadných výpovedí lekárov, ale aj zamedziť poklesu záujmu o štúdium v oblasti zdravotníctva. Má takisto zabrániť odchodu zdravotníkov zo systému, prípadne ich presunu do iných štátov.

Vyše 2100 lekárov podalo hromadné výpovede pre nespokojnosť so situáciou v zdravotníctve, výpovedná lehota im vyprší v stredu. V reakcii na to viaceré nemocnice prestali objednávať pacientov na plánované operácie od 1. decembra. Hrozilo tiež vyhlásenie núdzového stavu. L

Visolajský dúfa, že prezidentka zákon podpíše ešte v stredu

Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský verí, že prezidentka Zuzana Čaputová podpíše ešte počas stredy legislatívu, ktorá má priniesť vyššie platy lekárom aj zmeny v odmeňovaní zdravotníkov. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Aj po včerajšom prejave, kde prezidentka podporila zmeny, aj čo sa týka vzdelávania lekárov, tie nevyhnutné zmeny, tak ako to ona pomenovala, verím, že získame jej podpis,“ povedal Visolajský po hlasovaní.

„Len čo sa podpíše memorandum, spracujeme to, zajtra nastupujeme všetci do práce,“ doplnil podpredseda LOZ Miroslav Mendel.


Odborárov podľa Visolajského teší, že sa po tlaku lekárov dosiahlo zvýšenie miezd aj pre všetky ostatné zdravotnícke profesie v nemocniciach. „Dnes poslanci odhlasovali aj to, čo sme vydobyli, aby sa uznávalo 30 rokov praxe, bude to tak pre všetkých zdravotníkov,“ priblížil.

Vláda a lekárski odborári podpísali hneď po schválení zákona v NSR SR v stredu na Úrade vlády SR memorandum, ktoré rieši požiadavky lekárov v hromadných výpovediach.

Lekári už sťahujú výpovede

V Univerzitnej nemocnici Bratislava takmer všetci lekári stiahli svoje výpovede. Nemocnica preto pokračuje v štandardnom režime a bude poskytovať zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, potvrdila hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. Výpovede podľa jej slov stiahli všetci okrem šiestich lekárov.


„Predstavitelia Lekárskeho odborového združenia v UNB nás informovali o tom, že lekári, ktorí u nás podali výpoveď, ju stiahli a späťvzatie výpovedí nám doručia ešte dnes. Zdá sa, že kríza je zažehnaná a pre nás to znamená, že prevádzka v nemocnici pokračuje v štandardnom režime a okrem neodkladnej zdravotnej starostlivosti budeme realizovať aj plánované výkony a ostatnú zdravotnú starostlivosť,“ uviedla hovorkyňa.

Matovič kritizuje návrh na zvýšenie platov lekárov, hovorí o hyenizme

Minister financií Igor Matovič označil vyjednávanie odborárov z Lekárskeho odborového združenia za hyenizmus, nespravodlivosť, amorálne konanie a branie si rukojemníkov ako pri únose lietadla teroristami. 

V parlamente krátko pred hlasovaním vyhlásil, že by bol rád, keby návrh na zvýšenie platov lekárov neprešiel. 


„Týmto návrhom urobíme extrémnu nespravodlivosť pri odmeňovaní zdravotníkov v nemocniciach,“ povedal Matovič. V situácii, keď štát narába s obmedzenými zdrojmi, by sa podľa neho všetci mali správať zodpovedne. Predložený návrh podľa neho nerozlišuje medzi fachmanmi a fušermi a míňa vzácne zdroje na výrazné preplatenie jednej skupiny zdravotníkov.

Domov
Zdieľať
Diskusia