Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. novembra 2022, 21:40
Čas čítania 0:47

Pandémia AIDS by sa mala skončiť v roku 2030. Ukončeniu jej výskytu však bráni nerovnosť a svetový patriarchát

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V mnohých častiach sveta neklesá smrtnosť na AIDS.

Analýza Organizácie Spojených národov zverejnená pred Svetovým dňom boja proti AIDS, ktorý je 1. decembra, naznačuje, že ukončeniu výskytu choroby AIDS vo svete bráni nerovnosť. 


Spoločný program OSN pre HIV/AIDS v správe uvádza, že v roku 2021 zomrelo na AIDS 650 000 ľudí a ďalších 1,5 milióna sa nakazilo vírusom HIV.


UNAIDS zastrešuje 11 organizácií OSN a spolupracuje s partnermi na globálnej i národnej úrovni na pláne ukončiť pandémiu AIDS do roku 2030.


Zverejnená analýza však obsahuje varovanie, že pri súčasných trendoch svet nedosiahne dohodnuté globálne ciele v oblasti boja proti AIDS. UNAIDS pritom súčasne zdôrazňuje, že urýchlene prijaté opatrenia, ktoré budú riešiť zistené nerovnosti, môžu mať pozitívny vplyv na globálnu reakciu na AIDS.

25. októbra 2021, 13:30 Čas čítania 3:38 Naozaj môžeš dostať pohlavnú chorobu na záchode a koľko sa dožíva človek s HIV? Naozaj môžeš dostať pohlavnú chorobu na záchode a koľko sa dožíva človek s HIV?

UNAIDS už začiatkom tohto roka upozornil, že v súčasnosti badať nárast počtu nových nakazených a v mnohých častiach sveta neklesá smrtnosť na AIDS.


Nová správa UNAIDS, ktorá konštatuje, že základným dôvodom daného stavu je nerovnosť, naznačuje, ako ju môžu svetoví lídri riešiť, a vyzýva ich, aby mali odvahu riadiť sa pri tom dôkazmi odborníkov.


Správa UNAIDS špecifikuje, ako rodové nerovnosti a škodlivé rodové normy brzdia ukončenie pandémie AIDS vo svete. „Svet nebude schopný poraziť AIDS, ak sa bude posilňovať patriarchát,“ upozornila výkonná riaditeľka UNAIDS Winnie Byanyimová.

Domov
Zdieľať
Diskusia