Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
24. novembra 2022, 16:17
Čas čítania 1:02

Poľsko schválilo bič na opitých šoférov. Keď nafúkaš priveľa promile, tvoje auto automaticky prepadne štátu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zákon ešte čaká na podpis prezidenta Andrzeja Dudu.

Poľsko sa chystá zaviesť drastické opatrenie voči opitým vodičom. Parlament schválil zákon, podľa ktorého budú autority môcť zabaviť ich autá. Zákon musí podľa Notes from Poland ešte podpisom potvrdiť prezident Andrzej Duda. Ak tak urobí, zákon začne platiť do 3 mesiacov.

V prospech štátu prepadne auto každého vodiča, ktorý pri kontrole nafúka 1,5 promile alkoholu, alebo kohokoľvek, kto spôsobí nehodu a nafúka aspoň 0,5 promile. Podľa poľských zákonov je limit na jazdu pod vplyvom alkoholu 0,2 promile alkoholu v krvi.

Ak opitý vodič pri nehode auto zničí alebo ak mu nepatrí, bude musieť zaplatiť pokutu zodpovedajúcu hodnote vozidla. Zákon stanovuje výnimku pre profesionálnych vodičov riadiacich vozidlo zamestnávateľa. V ich prípade súd nariadi pokutu vo výške najmenej 5 000 zlotých, v prepočte vyše 1 050 eur. 

Opatrenia patrí medzi nedávne kroky na zlepšenie bezpečnosti v Poľsku, ktoré má jednu z najvyšších mier úmrtí na cestách v EÚ. Návrh, ktorý predložilo ministerstvo spravodlivosti, kritizuje opozícia, ktorá tvrdí, že sa zameriava výlučne na represívne opatrenia a nie na iné formy trestu.

27. októbra 2022, 16:27 Čas čítania 1:06 Polícia chystá bodový systém pre šoférov. Za opakované priestupky môžu prísť o vodičák Polícia chystá bodový systém pre šoférov. Za opakované priestupky môžu prísť o vodičák

V roku 2021 sa účastníci cestnej premávky pod vplyvom alkoholu stali účastníkmi 2 488 dopravných nehôd, čo predstavuje 10,9 % z ich celkového počtu. O život pri nehodách pod vplyvom alkoholu prišlo minulý rok v Poľsku 331 osôb.

Možnosť konfiškácie vozidiel opitých vodičov na Slovensku naznačil v októbri aj Igor Matovič. Urobil tak v rámci celospoločenskej diskusie po vážnej dopravnej nehode, pri ktorej zabil Dušan Dědeček na zastávke MHD v Bratislave 5 ľudí.

Domov
Zdieľať
Diskusia